Putin lubab toidu eksporti «vaenulikesse riikidesse» hoolega jälgida

Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev

Vene president Vladimir Putin ütles teisipäeval, et Moskva jälgib hoolega toiduainete eksporti «vaenulikesse» riikidesse, kuna Lääs on kehtestamas Venemaale Ukraina sõja eest täiendavaid sanktsioone.

 

«Ülemaailmset toidupuudust arvestades oleme me sel aastal välismaa varustamisega ettevaatlikud ja jälgime hoolikalt eksporti riikidesse, mis on meie suhtes selgelt vaenulikud,» ütles Putin põllumajandust käsitleval kohtumisel.

Ta kinnitas, et Venemaa toidutoodang katab täielikult kodumaised vajadused, kuid käskis ametnikel leida asendus importtoodetele. «Me peame seadma selged impordi asendamise eesmärgid ja püüdlema lähitulevikus visalt nende poole,» sõnas Putin ning osutas Venemaa potentsiaalile põllumajanduses, tööstuses ja teaduses.

Tuleb minimeerida negatiivset välismõju venelastele, kellele peab olema kättesaadavad kõrge kvaliteedi ja tasukohase hinnaga toiduained, sealhulgas kalatooted, ütles Putin. «See on käesoleva aasta võtmeülesanne.»

Venemaa sõda Ukrainas avaldab tõsist mõju arengumaadele ja impordist sõltuvatele riikidele, sest Venemaalt ja Ukrainast tuli üle neljandiku maailmas müüdavast nisust.

Koroonapandeemiaga alguse saanud tarneprobleemidele lisandusid Ukraina sõjast tingitud hädad, tõstes kiiresti toiduainete hindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles