Koda: ELis pole ühtset lahendust kõrgete elektrihindade leevenduseks

BNS
Copy
Elektriliin. Pilt on illustratiivne.
Elektriliin. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikanõuniku Reet Tederi sõnul puudub üleeuroopaliselt paraku ühtne lihtne lahendus kõrgete elektrihindadega tegelemiseks.

«Arvesse tuleb võtta liikmesriikide energiaallikate jaotuse, turukorralduse ja võrkudevaheliste ühenduste erinevat olukorda,» rõhutas Teder ja lisas, et kui mitme Euroopa Liidu meetme puhul tegeletakse sümptomitega ja kõrgete hindade mõju leevendamisega, siis oluline oleks tegeleda praeguste kõrgete elektrihindade algpõhjustega.

23. märtsil esitas Euroopa Komisjon ettepanekud Euroopa ühismeetmeteks gaasituru probleemi lahendamiseks ning varustuskindluse tagamiseks mõistlike hindade juures järgmisel talvel ja pärast seda.

Ettepaneku kohaselt kehtestatakse järgmiseks talveks energiavarustuskindluse tagamiseks vähemalt 80-protsendine gaasi hoiustamise miinimumtase, mida suurendatakse järgmistel aastatel 90 protsendini.

Teise ettepanekuga esitatakse turusekkumise võimalused Euroopa ja riiklikul tasandil ning hinnatakse iga variandi plusse ja miinuseid jätkuvalt kõrgete energiahindadega seotud probleemide lahendamiseks.

Gaasi hoiustamise tagamiseks nõutakse liikmesriikidelt, et nad tagaksid oma maa-aluste gaasihoidlate täitmise vähemalt 80 protsendi ulatuses selle aasta 1. novembriks. Järgmistel aastatel suurendatakse täituvusmäära 90 protsendini.

Üksikasjaliku REPowerEU kava plaanib Euroopa Komisjon esitada mais. Siis kavatseb komisjon hinnata ka elektrituru korralduse optimeerimise võimalusi ning on valmis esitama Euroopa Liidu energiasäästukava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles