Töösturite mured: toormepuudus, kõrged hinnad ja kadunud tööjõud

BNS
Copy
Venemaa ja Valgevene puidu kadumine Eesti turult sanktsioonide tõttu ning kodumaine linnurahu kehtestamine paneb keerulisse olukorda Eesti puidusektori.
Venemaa ja Valgevene puidu kadumine Eesti turult sanktsioonide tõttu ning kodumaine linnurahu kehtestamine paneb keerulisse olukorda Eesti puidusektori. Foto: Marko Saarm

Riigikogu majanduskomisjonis andsid tööstuse eri tahkudest ülevaate tööstusettevõtete esindajad, kes märkisid korduvalt, et toormepuudus ja selle kallinemine ning tööjõuteemad on viinud nad keerulisse seisu.

Komisjoni esimehe Kristen Michali sõnul oli tööstusettevõtete üks korduv sõnum, et oskustööjõu palkamine ja sõjapõgenikele töö pakkumine peab olema lihtne.

«Võtmaks Vene võimudelt võimalused kuritegude jätkamiseks, tuleb lõpetada Kremlile kasu toovate energiakandjate ostmine. Tööstusvaldkonna ootus riigi ja majandusvaldkonna otsustajatele on – nii palju, kui selles olukorras võimalik on – võimalikult pikk ettenähtavus, kust saab tooret tuua ning millised energiaallikad on saadaval,» rääkis Michal.

Tööstustel oli ka mitmeid, kuidas saaks praeguses olukorras turgudel ümber orienteeruda ja milliseid reegleid Eestis üle vaadata, et hoida tööhõivet jaheneva majanduse ja tagada hakkamasaamine kõrge inflatsiooni tingimustes, võttis Michal kokku.

Enim probleeme on puidu-, metallide ja väetistepõhiste tootmissisenditega sektorites. Komisjonis toodi esile, et Venemaa ja Valgevene puidu kadumine Eesti turult sanktsioonide tõttu ning kodumaine linnurahu kehtestamine paneb keerulisse olukorda puidusektori. Varutud toormest peaks jätkuma veel kvartali jagu, kuid edasine on ebakindel ja valdkond loodab raimahtude suurendamise peale.

Komisjoni aseesimehe Sven Sesteri sõnul on valitsuse ja parlamendi kiiret reaktsiooni väga vaja. «Suurenenud on ebakindlus ja vajadus selgete sõnumite järele seoses energiakandjate, eeskätt gaasi varustuskindlusega. Näiteks trükitööstuses on gaasi varustuskindlus otsene ellujäämise küsimus,» sõnas ta.

Toiduainetööstus tunneb Ukraina sõja mõju, kuna Ukraina on üks maailma suuremaid põllumajandusriike, kust tuleb märkimisväärne hulk õli, teravilja ja köögivilju. 

Nii puidu-, toidu-, keemia- kui ka metallitööstuse esindajad tõid esile probleemi tööjõuga. Metallitööstus on tööjõudu värbamas käinud just Ukrainast, kuid sealsed mehed on nüüd mobiliseeritud, töö aga on füüsiliselt nõudlik ja vajab spetsiifilisi oskusi. Asendust leida on seda keerulisem, et varuvariantideks olid siiani Venemaa ja Valgevene.

Keemiatööstuse esindaja avaldas muret, et Ukrainast siia sõja eest pakku tulnud inimesed tuleks võimalikult kiiresti integreerida meie tööturule. Samuti oodatakse välistööjõu palgakvoodi leevendust.

Istungil osalesid puidutööstuse Rait juhatuse esimees Ivar Dembovski, Salvesti juhatuse liige ja tegevjuht Triin Kõrgmaa, Chemi-Pharmi juhataja Ruth Oltjer, BLRT Grupi juhatuse nõunik Roman Vinartšuk ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja rahandusministeeriumi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles