Kinnisvarafirma: ehitisregistris on palju vigu

BNS
Copy
Elamud Pärnus. Pilt on illustratiivne.
Elamud Pärnus. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

LVM Kinnisvara kutselise kinnisvarahindaja Margus Kruudi sõnul on ehitisregistris palju valeandmeid elamute esmase kasutuselevõtu aja kohta.

«Elamu üks olulisemaid näitajaid on ehitusaasta, mis tavaliselt samastub ehitisregistris oleva esmase kasutuselevõtu aastaga. Kuid juba mõnda aega on paljude elamute esmase kasutuselevõtu aasta registris täiesti valeks muutunud,» kirjutab Kruut LVMi kodulehel.

Probleem on Kruudi kinnitusel suur, sest kinnisvaramaaklerid, hindajad, notarid ja paljud teised kasutavad ehitisregistri andmeid ja nii lähevad kuulutustesse, kinnisvara eksperthinnangutesse, notariaalsetesse lepingutesse ja muudesse dokumentidesse valed andmed.

«Kinnisvaraportaalides on palju vale ehitusaasta andmetega kuulutusi ja maaklerid ning vara müüvad omanikud ei saa midagi teha, sest peavad tuginema ehitisregistri andmetele,» toonitas ta.

«Kogemustega hindajad kirjutavad eksperthinnangusse ehitisregistris oleva vale esmase kasutuselevõtu aasta ja siis peavad selgitama, et see ei ole õige. Väheste kogemusteta hindajatel võivadki eksperthinnangutesse minna ebaõiged andmed,» nentis Kruut, kelle sõnul ei ole eksitud pelgalt mõne aasta, vaid aastakümnete ja puitelamute puhul isegi sajandiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles