EK pakub sanktsioone Vene söeimpordile ja laevandusele (1)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Kenzo Tribouillard

Euroopa Komisjon tegi teisipäeval ettepaneku uueks sanktsioonilaineks Venemaale, mis keelaks söeimpordi ja Vene laevade sisenemise Euroopa sadamatesse.

Ettepaneku, mis moodustab osa EL-i viiendast sanktsioonilainest Venemaale pärast 24. veebruari sissetungi, peavad heaks kiitma kõik 27 liikmesriiki.

Euroopa Liit ja USA püüavad survet Moskvale suurendada pärast jubedusi, mis tulid Butša linnas ilmsiks Vene vägede lahkumise järel.

«Venemaa peab julma, halastamatut sõda Ukraina tsiviilelanikkonna vastu. Me peame säilitama selles kriitilises punktis suurima võimaliku surve,» ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen video vahendusel.

EL-ilt oodatakse eeskätt sanktsioone Venemaa energiasektorile, sest see on peamine sõda rahastav tuluallikas.

Brüssel pakub välja ka täieliku keelu tehingutele nelja pangaga, mis moodustavad neljandiku Venemaa pangandussektorist. Nende hulgas on Venemaa suuruselt teine pank VTB.

EK tahab täiendada ka nimekirja EL-is keelatud Vene toodetest ja kanda sinna muu hulgas viin.

Komisjon esitab ettepanekud EL-i liikmesriikidele lootuses, et need kiidetakse heaks juba kolmapäeval.

Vene energiast suures sõltuvuses riigid nagu Saksamaa, Austria ja Itaalia on seni olnud gaasi- ja naftasanktsioonide vastu.

Esmaspäeval ütles Saksamaa, et ei saa esilagu gaasisanktsioone toetada, kuid gaas ja nafta võidakse sihikule võtta hiljem.

Von der Leyeni sõnul käib töö täiendavate sanktsioonide kallal, mis puudutavad ka naftaimporti.

EL-i välisministrid võivad sanktsioonipaketi heaks kiita kas NATO või G7 tippkohtumise kõrvalt kolmapäeval või neljapäeval, või tavapärasel kohtumisel järgmise nädala algul.

Sanktsioone kooskõlastatakse USA ja teiste liitlastega.

Washington on lubanud täiendavad sanktsioonid teatavaks teha sel nädalal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles