EL kaalub sanktsioone Vene naftale ja kivisöele

BNS
Copy
Kivisüsi
Kivisüsi Foto: SHANNON STAPLETON

Euroopa Liit kaalub seoses Ukraina sõjaga sanktsioonide kehtestamist Vene naftale ja kivisöele, ütles teisipäeval Euroopa Komisjoni asepresident, ehkki osa riike on selle majandusliku mõju pärast endiselt mures.

Euroopa Liit ja USA valmistavad ette täiendavaid sanktsioone Venemaale seoses teadetega, et Vene väed on pannud toime sõjakuritegusid Kiievi lähistel, kus on leitud kümneid surnukehi.

Euroopat survestatakse võtma sihikule Moskvale olulist energiatööstust ja lõpetama Vene gaasi, nafta ja kivisöe ostmist, mis aitab Venemaal sõda rahastada.

Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis kinnitas, et arutelud energiasektori sanktsioonide üle käivad.

«Arutelu sellel teemal käib. Mis puudutab Euroopa Komisjoni, on see kindlasti variant,» ütles ta enne EL-i ministrite kohtumist Luksemburgis.

Euroopa Komisjon vastutab sanktsioonimeetmete kavandamise eest, kuid nende vastuvõtmine vajab kõigi 27 liikmesriigi heakskiitu.

Seni on Vene energiast sügavalt sõltuvad riigid, nende seas Saksamaa, Austria ja Itaalia, tõrjunud Baltimaade, Poola, aga ka Ühendriikide üleskutset sanktsioone energiasektorile laiendada.

Saksamaa teatas esmaspäeval, et gaas ei tule hetkel veel kõne alla, kuna see on Euroopa majandusele oluline. Samas osutas Austria teisipäeval, et kaaluda võib söeimpordi peatamist.

«Me arutame seda (söe küsimust) täna,» ütles Austria rahandusminister Magnus Brunner.

«Me peame sanktsioonidega alati ettevaatlikud olema ja rahulikult kaaluma, mis mõju neil meile endile on,» lisas ta.

EL-i välisministrid võivad järgmise sanktsioonipaketi heaks kiita kolmapäeval ja neljapäeval toimuvate NATO või G7 kohtumiste ajal, või ministrite kohtumisel järgmise nädala algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles