EAS peab riigile osa toetust tagasi maksma

BNS
Copy
EASi logo.
EASi logo. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) peab väliskaubandus- ja ettevõtlusministri korraldusel tagastama rahandusministeeriumile 149 985 eurot ettevõtlusteadlikkuse toetust, sest projektis ei arvestatud tulude teenimisega.

Toetusskeemi järgi on projekti üheks tegevuseks rahvusvahelistel messidel ühisstendide korraldamine. Asjast huvitatud ettevõtjad saavad ühisstendil osaleda oma väljapanekuga ning peavad selle eest tasuma EASile osalustasu. 2021. aastal oli selliseid tasusid kokku 149 985 eurot.

Toetusskeemi järgi ei ole projekti rahastamisel arvestatud tulude teenimisega. Projekti kogukulu eelarve 14,1 miljonit eurot koosneb täielikult abikõlblikest kuludest.

EAS on teadlik, et Euroopa struktuurifondide rahastuse kasutamisel ei ole omatulu teenimine lubatud, kuid küsib siiski kõigi pikemate ja põhjalikemate teenuste puhul omaosalustasu, et ettevõtted oma otsuse põhjalikult läbi mõtleksid. «Tasuta teenuste puhul näeme paraku palju viimase hetke loobumisi,» teatas ühendasutus BNS-ile.

Finantskorrektsiooni otsus tehakse toetuse vähendamiseks, kui toetuse saaja teenib abikõlblikest kuludest maha arvamisele kuuluvat puhastulu.

Projektiga teenitud puhastulu tuleb maha arvata välja makstavast toetusest juhul, kui abikõlblikud kulud ületavad enne puhastulu mahaarvamist 100 000 eurot ning tulud on teenitud abikõlblikkuse perioodil.

MKM on kohustatud arvestama projektile makstavast toetusest maha teenitud puhastulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles