Niigi kehvas seisus Venemaa majandust ähvardab nokaut (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Moskva naine tühjade poeriiulite ees. Venemaal on puudus muuhulgas hügieenisidemetest, mähkmetest ja suhkrust, sest neid enam riiki ei tooda ja ise teha ei suudeta. Toidupuudust esialgu pole.
Moskva naine tühjade poeriiulite ees. Venemaal on puudus muuhulgas hügieenisidemetest, mähkmetest ja suhkrust, sest neid enam riiki ei tooda ja ise teha ei suudeta. Toidupuudust esialgu pole. Foto: Vlad Karkov/SOPA Images/Scanpix

Alates Vladimir Putini taas­asumisest presidendi ametikohale on Venemaa elanikud hakanud surema nooremalt, rahvastik kahaneb ning inimesed on muutunud vaesemaks. Täiemahuline sõda Ukraina vastu ja sanktsioonid halvendavad olukorda veelgi.

Esimese hoobi sai Venemaa Krimmi annekteerimisega 2014. aastal, millele järgnesid nii sanktsioonid kui ka nafta hinna kokkukukkumine, mis lõi sealset majandust tugevasti. Sissetulekud kahanesid, eriti vaesematel inimestel.

Ehkki sisemajanduse kogutoodang inimese kohta taastus 2018. aastaks Krimmi annekteerimise eelsele tasemele, jäi mediaanpalk (mediaanpalk on palk, millest poole elanikkonna sissetulekud on suuremad, poolel aga väiksemad) kasinamaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles