ÜRO juht: valitsused ja firmad valetavad kliimapingutustest rääkides

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: Jason Szenes

ÜRO peasekretär António Guterres süüdistas esmaspäeval ülimalt olulise kriisiraporti avalikustamise järel valitsusi ja ettevõtteid «valetamises», kui nad räägivad oma jõupingutustest võitluses kliimamuutustega, ning püüab neid läbi häbistamise tegudele sundida.

 

Guterrese sõnul peab maailma lõpetama kivisöe, nafta ja maagaasi kasutamise ning võtma viivitamatult käsile täieliku taastuvenergia arendamise suuna, et vältida kliimakatastroofi.

«Mõned valitsused ja ettevõtete juhid ütlevad üht asja, ent teevad teist. Lihtsalt öeldes, nad valetavad. Ja tagajärjed on katastroofilised,» ütles Guterres videosõnumis, mis avaldati koos ÜRO raportiga, milles kirjeldatakse, kuidas õnnestuks vältida üleilmse soojenemise rängimat mõju.

Teadlaste koostatud raport hoiatab, et fossiilkütuste põletamisest tekkiva süsinikdioksiidi emissiooni vähendamiseks ei tehta piisavalt. See aga on planeedi soojenemise peamisi kiirendajaid.

Pea viis kuud pärast maailma riikide kogunemist COP26 kliimatippkohtumisele on ÜRO juht oma sõnades otsekohesemaks muutunud, võttes sihikule nii valitsused kui ettevõtted, kes raporti kohaselt peavad emissioonide peatamiseks koheselt tegutsema.

ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste paneeli (IPCC) mitu järjestikust raportit on toonud välja, et inimese põhjustatud soojenemine on juba praegu suurendanud ohvriterohkete tormide, põudade, maastikupõlengute ning üleujutuste teket ning põhjustanud mitmete liikide väljasuremist.

Pariisi 2016. aasta kliimatippkohtumisel leppisid riigid kokku maailma temperatuuri tõusu pidurdamises «selgelt alla» kahe kraadi Celsiust võrreldes tööstusrevolutsiooni eelse ajaga ning võimalusel isegi 1,5 kraadi võrra.

Viimatises raportis aga hoiatab IPCC, et aeg on otsakorral. Kui praegust olukorda kardinaalselt ei muudeta, liigub Maa 3,2 kraadi soojenemise suunal.

Guterres lisas, et ajal, mil enamik maailmast kannatab toidu- ja kütusehindade tõusu all nii koroonapandeemia kui Venemaa sõjategevuse tõttu Ukrainas, teeb üha suurenev fossiilsete kütuste tootmine asja üha hullemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles