Poola Orlen vähendas Venemaalt ostetava nafta 30 protsendini (1)

Copy
Orlen.
Orlen. Foto: Scanpix// KACPER PEMPEL/ Reuters

Poola kontsern Orlen on vähendanud oma naftatöötlemistehastes kasutatava Vene tooraine osakaalu 30 protsendini, ütles ettevõtte juhatuse esimees Daniel Obajtek.

«Sõja alguspäeval lõpetasime meritsi veetava Vene nafta ostmise ja tellisime alternatiivsetelt suundadelt 28 tankerit naftaga. Seega on täna ettevõtte portfellis olevast toornaftast umbes 70 protsenti tooraine, mis ei pärine Venemaalt,» ütles Obajtek usutluses ajalehele Parkiet.

Tema sõnul ületas juba enne sõja algust Ukrainas muist suundadest Orlenile tarnitava nafta osakaal 50 protsenti.

Obajtek märkis, et peagi saab tänu Saudi Araabia firmaga Aramco sõlmitud lepingule aastas kuni 20 miljoni tonni nafta tarnimiseks ettevõte Venemaalt naftaimporti veelgi piirata. Eeldatakse, et saadetised algavad selle aasta keskel.

Orleni juhi hinnangul tuleks turu tasakaalu säilitamiseks Venemaa naftast loobumist Euroopa Liidus koordineerida: «Vastasel juhul võib tekkida olukord, kus meie lõpetame ostmise, aga näiteks Saksa rafineerimistehased, mis on osaliselt venelaste omanduses, jätkavad.»

«Selle tulemusel sattuvad turule ikkagi odaval, kuid meile mittevajalikul toorainel põhinevad tooted. Et seda ei juhtuks, tegi peaminister ettepaneku kehtestada ELi tasemel Venemaa naftatarnete maks. Siis saame turu tasakaalu ja ausa konkurentsi,» ütles Obajtek.

Ta rõhutas, et ettevõte ei osta naftat rublade eest. «Nafta eest tasume lepingus määratud valuutas. Valuuta muutmine tähendab lepingutingimuste muutmist. Ja selleks on vaja mõlema poole nõusolekut,» rääkis Obajtek.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles