Eesti või jõudis iisraellaste võileivale

PM Majandus
Copy
Eesti või Iisraeli kaupluse letis.
Eesti või Iisraeli kaupluse letis. Foto: Tere AS

Tere AS saatis Iisraeli esimesed alused võid ning plaanib eksporti sellel suunal veelgi suurendada.

«Eksportida tuleb sinna, kuhu saab, mitte kuhu soovid,» sõnas Tere AS juhatuse esimees Ülo Kivine. «Iisraeli puhul kuulume pigem Põhjamaade mõjualasse, kust pärinevad maailma kõige kvaliteetsemad piimatooted.»

«Piimatööstuse kaubad on reeglina piirkondlikud ja riknevad kiiresti, kuid teatud sortimendiga on meie ekspordi potentsiaal väga suur. Iisraeli eksportimise juures tekitab meile lisapõnevust heebrea keel, mille üht varianti ivriiti Iisraelis kõneldakse. Pidime eestlastele hästi tuntud punase võipaki kujundama sihtriigile vastavaks, sest seal loetakse vastupidiselt meile paremalt vasakule,» märkis Ülo Kivine.

Ivriidi keeles tekst Eesti võipakil.
Ivriidi keeles tekst Eesti võipakil. Foto: Tere AS

Iisrael on pindalalt Eestist üle kahe korra väiksem, kuid seal elab 9,3 miljonit inimest. Sellest tulenevalt on ka Iisraeli SKT Eesti omast üle kümne korra suurem. Iisraeli peamised ekspordiartiklid on masinad ja varustus, tarkvara, teemandid, põllumajandustooted, kemikaalid ning tekstiilid ja rõivad. Seevastu impordiartiklid on toorained, sõjaväevarustus, tootmisvahendid, töötlemata teemandid, kütused, teraviljad ja tarbekaubad.

Tere AS ja AS Farmi Piimatööstus kuuluvad Eesti juhtivasse piimanduskontserni Nordic Milk, mille konsolideeritud turuosa Eesti värskete piimatoodete turul on 40 protsenti ning tootevalikusse kuulub üle 400 piimatoote. Piimatööstused Jõhvis, Põlvas ja Viljandis varuvad iga päev üle 500 tonni piima. Lisaks kohalikule turule eksporditakse toodangut 25 riiki ning kontserni üksustes töötab kokku 570 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles