30-aastane krüptomiljardär tahab oma varanduse ära anda

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
FTX tegevjuht Sam Bankman-Fried vahetas T-särgi ja kapuutsiga dressipluusi ülikonna ja lipsu vastu, et osaleda Washingtonis parlamendi finantsteenuste komitee ärakuulamisel teemal "Digivarad ja rahanduse tulevik: Ameerika Ühendriikide finantsinnovatsiooni väljakutsete ja eeliste mõistmine".
FTX tegevjuht Sam Bankman-Fried vahetas T-särgi ja kapuutsiga dressipluusi ülikonna ja lipsu vastu, et osaleda Washingtonis parlamendi finantsteenuste komitee ärakuulamisel teemal "Digivarad ja rahanduse tulevik: Ameerika Ühendriikide finantsinnovatsiooni väljakutsete ja eeliste mõistmine". Foto: Alex Wong

30-aastane krüptomiljardär Sam Bankman-Fried sõidab Toyota Corollaga, magab koti peal ja tahab anda teenitud raha Robin Hoodi kombel heategevuseks.

Viis aastat tagasi töötas Bankman-Fried heategevusorganisatsioonis, mis propageeris tolleaegset «tõhusa altruismi» ideed: teaduslike arutluste alusel selgitati, kuidas teha suuremale hulgale inimestele maksimaalselt head. Siis märkas ta bitcoin'i hinnakujunduses anomaaliat ja otsustas, et see on tema võimalus teenida tonnide viisi raha, mida ära kinkida.

Nüüd on Bankman-Fried üks maailma rikkamaid inimesi, kelle varandus on Bloombergi miljardäride indeksi järgi üle 20 miljardi dollari. Tema krüptovahendusfirma FTX väärtus on pärast viimast rahasüsti 40 miljardit dollarit.

Krüptovahetusplatvormi FTX logo, mille taustal FTXi veebisait.
Krüptovahetusplatvormi FTX logo, mille taustal FTXi veebisait. Foto: OLIVIER DOULIERY

Vaatamata kogu oma rikkusele jääb Bankman-Friedi põhifilosoofia samaks. Tal jääb mugavaks eluks üle piisavalt raha: üks protsent oma sissetulekust või vähemalt 100 000 dollarit aastas. Ülejäänu kavatseb ta kõik ära anda – iga dollari või bitcoin'i, olenevalt olukorrast. Ta on omamoodi krüpto-Robin Hood, kes võidab rikkaid nende endi mängus, et jagada raha kapitalismis kaotajatele.

Ometi on ta ise saanud osaks võimustruktuurist, mis põhjustab neid probleeme, mida ta soovib parandada. Ta teeb suuri poliitilisi panuseid ja ajab Washingtonis oma äri.

Eakaaslased kirjeldavad teda kui kapitalistlikku munka. Ühe sõnul töötas ta algusaastatel nii palju, et käis harva duši all. Teine ütleb, et jättis suhted unarusse, sest tal pole nendeks aega. Und peab ta tarbetuks luksuseks, sest iga magatud minut maksab tuhandeid dollareid, mis tähendab vähem võimalust päästa elusid.

Praegu elab Bankman-Fried Bahama pealinnas Nassaus, kuhu FTX plaanib ehitada tuhande töötajaga ülikoolilinnaku. Bankman-Fried elab ise ka nagu üliõpilane. Ta sõidab Toyota Corollaga ja elab koos kümne toakaaslasega katusekorteris saare ilusaimas kuurordis. Tervelt viis tema töökaaslast on samuti miljardärid.

Bankman-Fried on võtnud sihiks USA turu, kus domineerib Coinbase Global Inc. Ta soovib pakkuda krüptovaluutafutuure, vahetustehinguid ja optsioone, mida ta näeb potentsiaalselt 25 miljardi dollari suuruse turuna päevas. Kui tal õnnestub krüpto üle võtta, on järgmine eesmärk peavoolu finantssektor.

«Me mängime omamoodi lastebasseinis,» ütles Bankman-Fried. «Ideaalis tahaksin, et FTXst saaks maailma suurim finantstehingute allikas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles