Britid tahavad 2050. aastaks seitse uut tuumaelektrijaama ehitada

BNS
Copy
Tuumajaama ehitus Somersetis.
Tuumajaama ehitus Somersetis. Foto: Ben Birchall / PA Images / Scanpix

Suurbritannia võib ehitada 2050. aastaks kuni seitse uut tuumaelektrijaama ning võimudel on plaanis suurendada ka avamere tuuleparkide osakaalu. Vene naftale tõmmatakse aga kriips peale juba aasta lõpuks. 

"Kui me läheme aastasse 2050, siis oleme maailmas, kus UK-s on kuus või seitse (tuuma)jaama," ütles ettevõtlus- ja energeetikaminister Kwasi Kwarteng väljaandele The Sunday Telegraph.

"See ei juhtu järgmise kahe aasta jooksul. Kuid see on kindlasti midagi, mille poole me võime pürgida."

Suurbritannia on seadnud endale eesmärgiks saavutada süsinikuneutraalsus 2050. aastaks ja valitsus peaks avaldama järgmisel nädalal uue energiajulgeoleku strateegia. Paljudel brittidel on aga raskusi oma elektriarvete maksmisega ja elukallidusega üldiselt.

Strateegia keskendub "avamere tuuleparkidele ja iseäranis tuumaelektrijaamadele kui viisidele, mis võimaldavad meil tagada elektri tootmise võimekus UK-s", ütles Kwarteng.

Umbes 21 protsenti Briti elektrist tuleb selle 15 tuumareaktorist, teatas tööstusorganisatsioon Energy UK.

Rahvas tuuleparke enda lähedale ei taha 

Kwarteng ja transpordiminister Grant Shapps ei olnud nii entusiastlikud täiendavate maismaa tuuleparkide ehitamise osas, viidates avalikkuse vastuseisule.

"Mis puudutab maismaa tuuleparke ja frakkimist, siis me saame seda teha vaid juhul, kui suur osa kogukonnast annab oma nõusoleku," ütles Kwarteng.

"Need paiknevad küngastel ning kogukondadel ei meeldi neid näha, samuti on ka reaalsed müraprobleemid," ütles Shapps Sky Newsile.

Vene energiat tuleb vältida 

Kuigi ÜK sõltub Vene energiast vähem kui teised Euroopa riigid nagu Saksamaa, siis Kwarteng tõi välja vajaduse vältida selle importi.

"Mõte on selles, et arvestades, mida (Vene president Vladimir) Putin teeb, ei taha me elada maailmas, kus me sõltume Vene fossiilkütustest. Tõsiasi on see, et me ei ole (sõltuvad), kuid me tahame suuremat iseseisvust varude osas."

"Meie bensiinist ei tule Venemaalt midagi, umbes 18 protsenti meie diislist tuleb," rääkis Shapps. UK tahab loobuda Vene naftaimpordist järk-järgult aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles