Äri sõjatsoonis: Ukraina idufirma tegutseb invasiooni kiuste edasi

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Outcrowdi meeskond.
Outcrowdi meeskond. Foto: Kuvatõmmis.

Ukrainas Harkivis tegutsev disaini-idu Outcrowd pidi Vene pommide eest küll põgenema, kuid osa tiimist tegutseb edasi riigi lääneosas ja teised välismaalt. Siin on abiks koroonaga omandatud kaugtöö kogemus. 

Outcrowdi töötaja Alex Hudekovskõi magas 24. veebruari öösel, kui ta sai sõbralt kõne: "Hei, Alex, sõda hakkas just pihta," kirjutab Business Insider. Peagi oli ettevõtte grupivestlus täis sõnumeid kolleegidelt, kellest osad nägid oma Harkivi korrusmajade korterite akendest silmapiiril tõusvaid leeke. 

Kui paljud ettevõtted Ukrainas on pidanud sõja tõttu töö katkestama, siis Outcrowd on suutnud tegevust jätkata. "Kogu riik on muutunud nii ühtseks. Kõik üritavad teha oma parima, et kodumaad aidata," rääkis Outcrowdi kaasasutaja Natalja Alimaskina. Isegi põgenemise ajal töötasid osad töötajad otse autodest. 

Koostöös USA partneriga ongi suudetud tegevus käimas hoida. Äri- ja isiklike võrgustike kaudu aidati korraldada kõigi töötajate põgenemine Harkivist. Näiteks Alimaskina ise on nüüd ennast sisse seadnud Lvivis, Hudekovskõi aga naasis kodulinna Tšernivtsi. Enne Harkivist lahkumist õnnestus firmal päästa töötajate sülearvutid ja muud seadmed. Ainult Alimaskina vend on endiselt linna jäänud ja kontrollib regulaarselt, kas firma kontor veel alles on. Seni pole seda hävitatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles