Oligarhidelt konfiskeeritud superjahid võivad põhjustada tõsise keskkonnareostuse (6)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Itaalia politsei konfiskeeris Gennadi Timtšenko superjahi "Lena".
Itaalia politsei konfiskeeris Gennadi Timtšenko superjahi "Lena". Foto: Jacopo Gugliotta / AP / Scanpix

Vene oligarhidelt on paljudes riikides konfiskeeritud kümneid või isegi sadu miljoneid eurosid maksvad luksusjahid, kuid lihtsalt sadamasse seisma neid jätta ei saa – vastasel juhul on oht tõsise reostuse tekkeks. Selle vältimiseks tuleb aga kulutada märkimisväärseid summasid. 

Itaalia politsei konfiskeeris 578 miljonit dollarit maksva megajahi Andrei Melnitšenkolt, Prantsuse võimud võtsid oma hoole alla Igor Setšini 120 miljoni dollarilise laeva ja Hispaanias seisab sadamas Sergei Chemesovi 153 miljonit maksev jaht. Business Insideriga rääkinud eksperdid hoiatavad, et laevu ei tohi niisama seisma jätta. 

Jahiõiguse spetsialisti Benjamin Maltby sõnul moodustavad jahi hoolduskulud tervelt 15–20 protsenti selle hinnast. Isegi kui välja jätta meeskonna, parandustööde, kütuse ja kindlustuse kulud, on kallis ka lihtsalt jahi sadamas hoidmine. Meeskond aga hoolitseb tavapäraselt selle eest, et jaht püsiks tehniliselt korras.

Kui jahid lihtsalt seisma jätta, võib keskkonda lekkida nii WCde sisu kui kütus, mis omakorda mürgitavad kalu, levitavad haigusi ja võivad merevee happeliseks muuta. Samuti võib kiirelt roostetama hakata aluse kere, lekitades merevette mürgiseid kemikaale, mis võivad lõppastmes inimeste toidulauale jõuda. 

Parim viis keskkonnaohtude vältimiseks oleks jahid kuivale maale vedada, kuid see on ekspertide sõnul kallis ja nõuab rasketehnikat. Igal juhul vastutavad konkreetsete riikide võimud võimalike tagajärgede eest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles