Leedu loobus lõplikult Vene gaasi impordist (5)

Copy
Pärast Vene gaasi impordi lõplikku keelamist, on vaja Klaipedas asuval ujuval veeldatud gaasi terminalil rahuldada kogu riigi energiavajadus.
Pärast Vene gaasi impordi lõplikku keelamist, on vaja Klaipedas asuval ujuval veeldatud gaasi terminalil rahuldada kogu riigi energiavajadus. Foto: EPA

Leedu energeetikaministeeriumi teatel lõpetas Leedu alates 1. aprillist maagaasi impordi Venemaalt.

Leedu gaasivõrku haldav ettevõte Amber Grid teatas laupäeval, et Venemaalt ei tulnud läbi Valgevene riiki ööpäeva jooksul ühtki megavatt-tundi gaasi.

Energeetikaministri Dainius Kreivyse sõnul on tegu pöördepunktiga Leedu energiajulgeoleku ajaloos.

«Oleme esimene neist Euroopa Liidu riikidest, keda Gazprom maagaasiga varustab, kellel on sõltumatus Venemaa gaasivarudest,» lisades, et tegu on pikaaegse järjekindla energiapoliitika ning õigeaegsete otsuste tulemusega.

Ministeeriumi hinnangul rahuldab riigi energiavajadust täielikult Klaipedas asuv LNG-terminal. Samas lisati, et vajadusel on võimalik gaasi saada ka Läti kaudu ning alates 1. maist ka Poolast.

Ministeerium osutas ka, et Venemaa nõudmine tasuda gaasi eest rublades muutub selles kontekstis tähendusetuks, kuna Leedu Vene gaasi enam ei telli ega plaani selle eest maksta ka tulevikus.

«Gaasi transiit läbi Leedu jätkub Königsbergi (Kaliningradi - toim.) vajaduste katmiseks, kuid tavapärasest teistsuguses tehnilises režiimis, tagamaks, et edasi kantakse ainult transiidiks vajaminev kogus gaasi,» lisas ministeerium.

Leedu peaminister Ingrida Šimonyte märkis märtsi alguses, et riik on valmis kergesti loobuma Gazpromi tarnitavast gaasist.

«Me saame tõesti end gaasiga varustada Klaipėdos nafta (TSNG) kaudu – see on tõsiasi. (...) See ei ole meie jaoks kriitiline küsimus, kui Gazpromi gaasivool katkestatakse. Leedu varustab end gaasiga muul viisil, see on tõsiasi,» ütles ta BNS-ile.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles