EL tahab põgenike grivna konverteerida liikmesriikide vääringusse (1)

BNS
Copy
Mariupoli sõjapõgeik Ukraina grivnadega.
Mariupoli sõjapõgeik Ukraina grivnadega. Foto: Scanpix/ EPA ARKADY BUDNITSKY

Euroopa Komisjon võttis reedel vastu ettepaneku nõukogu soovituse kohta, milles käsitletakse Ukraina sõjapõgenike grivna pangatähtede konverteerimist neid vastuvõtvate liikmesriikide vääringusse.

Ettepanek täiendab humanitaarabi, mida Euroopa Liit (EL) Ukrainast põgenenud inimestele annab, eriti juhul, kui nad liidus edasi liiguvad. See on ka täielikult vastavuses EL-i varjupaigaõigustiku ja liidu välistegevusega, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Alates Venemaa sõjalise invasiooni algusest on Ukrainast Euroopa Liitu saabunud üle 3,8 miljoni sõjapõgeniku. EL ja liikmesriigid on komisjoni sõnul teinud suuri jõupingutusi, et anda nendele inimestele humanitaarabi ja ajutist kaitset. Neile võimaldatakse juurdepääs tööturule, aidatakse leida eluase, antakse arstiabi ja nende lastele pakutakse kooliharidust.

Üks põgenike esmavajadusi on vahetada oma grivna pangatähed vastuvõtva riigi vääringu vastu. Ettepaneku eesmärk on pakkuda Ukrainast põgenenud inimestele olenemata neid võõrustavast liikmesriigist ühesuguseid tingimusi grivna pangatähtede vahetamiseks kohaliku raha vastu.

Selline samm on komisjoni teatel vajalik, sest Ukraina keskpank oli sunnitud oma nappide välisvaluutareservide kaitseks grivna pangatähtede välissularahaks vahetamise peatama. Selle tulemusel ei soovinud EL-i liikmesriikide krediidiasutused grivna piiratud konverteeritavuse ja vahetuskursiriski tõttu enam vahetustehinguid teha.

Seejuures kaalub mõni liikmesriik võimalust kehtestada riiklik skeem, millega toetada piiratud hulga grivnade konverteerimist ühe inimese kohta, ning komisjoni eesmärk on kanda hoolt selle eest, et need skeemid järgiksid ühtset joont.

Ülempiiriks tuleks määrata 10 000 grivnat inimese kohta ilma tasudeta ja tehing tuleks teha Ukraina keskpanga avaldatud ametliku vahetuskursi alusel. Sellised skeemid peaksid kehtima vähemalt kolm kuud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles