Tänasest Lätti enam Vene gaasi ei tule. Kas Putini ukaas töötab? (17)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Inčukalnsi gaasihoidla.
Inčukalnsi gaasihoidla. Foto: Scanpix/ Ints Kalnins/ Reuters

Alates tänasest ei tule enam Lätisse Venemaa maagaasi, tunnistavad Läti gaasisüsteemi ja Inčukalnsi gaasihoidla operaatori Conexus Baltic Grid andmed.

Pihkva ning Irboska poolt läbi Luhamaa Lätti tuleva gaasijuhtme kaudu liikusid gaasitarned märtsis stabiilselt. Tarnete maht küündis 55 gigavatt-tunnini ööpäevas. Kokku liikus märtsis gaasiühenduse kaudu Venemaalt Lätti 874 gigavatt-tundi gaasi.

Conexus Baltic Gridi kodulehel olevast graafikust ilmneb, et lähipäevil ei ole tarneid kavandatud, kuigi tarned on reserveeritud kogu aprilliks.

Gaasitarned.
Gaasitarned. Foto: Kuvatõmmis.

Läti Delfi täienduste kohaselt langes tarnete katkestus küll täpselt kokku Venemaa nõudmisega tasuda gaasi eest rublades, kuid selgus siiski, et tegemist ei ole mitte kurja käega, vaid tegemist on plaanilise katkestusega, mis kestab 7. aprillini. 

Venemaa gaasitarnete peatumine ei ohusta kuidagi lõunanaabrite endi ega ka teiste Balti riikide gaasitarbijaid, sest gaas jõuab nendeni Inčukalnsi gaasihoidlast. Viimane on praegu täidetud 34 protsendi ulatuses ning selles on 7550 gigavatt-tundi gaasi.

Märtsikuu jooksul Inčukalnsi hoidlast tarbijatele gaasi ei väljastatud, vastupidi, hoidla varusid suurendati. Veebruarikuus said tarbijad gaasihoidlast 22–127 gigavatti päevas.

Venemaalt Lätti jõudvate gaasitarnete eest vastutab lõunanaabrite gaasifirma Latvijas gāze, millel on Venemaa gaasimonopoliga Gazprom sõlmitud pikaajalised lepingud.

Märtsi viimasel päeval andis Venemaa president Vladimir Putin välja ukaasi, millega nõutakse «ebasõbralikelt» riikidelt alates 1. aprillist Vene gaasi eest rublades maksmist. Ja kui makseid ei laeku, siis leping peatatakse.

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis kinnitas eile Läti televisioonile, et ei mõista Kremli väljapakutud gaasimaksete skeemi mõtet, kuid see plaan ei õnnestu ning Euroopa maksab jätkuvalt energiakandjate eest eurodes või dollarites.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles