Baltimore lähedal madalal kinni istuv laev kuulutas välja üldavarii

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Chesapeake lahe kaldal ja kaipealsetel jalutavad inimesed teevad endast laeva taustal pilte: juba alates 13. märtsist istub konteinerilaev Ever Forward madalas vees kinni ning katsed seda päästa on muutunud kohalikuks vaatamisväärsuseks. (AP Photo/Julio Cortez).
Chesapeake lahe kaldal ja kaipealsetel jalutavad inimesed teevad endast laeva taustal pilte: juba alates 13. märtsist istub konteinerilaev Ever Forward madalas vees kinni ning katsed seda päästa on muutunud kohalikuks vaatamisväärsuseks. (AP Photo/Julio Cortez). Foto: Julio Cortez

Laeva Ever Forward omanikfirma Evergreen Marine kuulutas välja üldavarii (general average) olukorra, mis võimaldab nõuda laeva päästeoperatsiooni kulud sisse kauba omanikelt. Sama tehti ka kevadel Suessi kanalisse kinni jäänud laeva Ever Given puhul. 

Pärast kaht ebaõnnestunud katset laeva madalast veest liikuma päästa teatas Baltimore lähedal Chesapeake lahe põhjas kinni oleva konteinerilaeva omanikfirma, et kuulutab välja üldavarii. Viimane üritus laeva lahepõhjast lahti tõmmata tehti kolmapäeval, kui päästjaid aitas lisaks pukseritele ka ligi meetri võrra tavalisest kõrgem tõus. Kuid laev ei liikunud paigalt ning Evergreen Marine teatas, et soovib kasvavaid päästekulusid jagada laeval olevate kaupade omanikega. 

Kui peaks ebaõnnestuma ka 4.-5. aprilliks kavandatud viimane katse laeva vabastada, võib USA rannavalve nõuda, et laev alustaks süvise vähendamiseks konteinerite lossimist. 

Laeva madalale sõitmise põhjuseid ei ole teatatud. Laevateelt välja sõitmise hetkel oli Ever Forwardi pardal vähemalt üks loots, teateid tehnilisest rikkest ei ole kinnitatud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles