S&P langetas sõja tõttu Eesti reitingu väljavaadet

BNS
Copy
Pildil Tähetornis lehviv Eesti lipp.
Pildil Tähetornis lehviv Eesti lipp. Foto: Kristjan Teedema

Reitinguagentuur Standard and Poor’s (S&P) kinnitas Eesti riigireitingu senisel kõrgel tasemel AA- ja muutis reitingu väljavaate positiivse pealt stabiilseks.

«Agentuur küll muutis sõjaga kaasnevate mõjude tõttu reitingu väljavaadet, kuid kinnitas, et meie riigirahandus ja institutsionaalne raamistik on endiselt tugevatel alustel ning riigivõla tase madal,» ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Raoul Lättemäe pressiteates.

«Pikas plaanis suudab Eesti ajutise majanduskasvu vähenemise ja suure kulusurvega toime tulla ilma, et krediidivõime halveneks,» lisas ta.

Agentuur kinnitas reitingu väljavaate stabiilsel tasemel seoses mõjuga, mis kaasneb Venemaa kallaletungiga Ukrainale. Agentuuri hinnangul mõjutab see lühiajaliselt majanduskasvu ja suurendab eelarvekulutusi seoses suurenevate kaitsekulutustega, energiaarvete kompenseerimisega kodumajapidamistele ja Ukraina põgenike vastuvõtmisega Eestis.

Samas kinnitatab agentuur, et pikas plaanis toetavad ELi fondide kasutamine ja tugevad makromajanduse näitajad Eesti majanduse tagasipöördumist kindla kasvu juurde.

Sõja mõjul prognoosib agentuur Eestile tänavu 1,8-protsendist majanduskasvu ja senisest kõrgemat inflatsiooni. Viimast kergitavad kõrged tooraine- ja energiahinnad. Majanduskasvu pärsib ka nõrgenenud välisnõudlus.

Valitsussektori võlatase jääb agentuuri hinnangul järgmisel kolmel aastal alla 18 protsendi sisemajanduse koguproduktist.

Reitingu langetamise võiks agentuuri hinnangul tuua see, kui konflikti mõju Eestile osutub oodatust suuremaks või konflikt eskaleerub väljapoole Venemaad ja Ukrainat. Reitingu tõstmist peab agentuur lühiajalises plaanis vähetõenäoliseks, kuna keeruline on prognoosida Venemaa-Ukraina sõja tulemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles