Kallas: loodame lisaeelarves kokkuleppele jõuda lähinädalatel

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / Scanpix

Peaminister Kaja Kallase sõnul alustas valitsus neljapäeval lisaeelarve koostamise arutelusid, millega loodetakse lõpule jõuda lähinädalatel.

«Fookuses on julgeolek, sealhulgas energiajulgeolek ja sõjapõgenike abistamine,» märkis Kallas valitsuse pressikonverentsil.

«Ühe osana tegime täpselt nädala eest otsuse investeerida erakorraliselt kaitsevõime tugevdamisesse täiendavalt 476 miljonit eurot. See on ajalooline otsus, sest kaitsekulud tõusevad järgmise nelja aasta jooksul 2,5 protsendini sisemajanduse kogutoodangust,» lisas peaminister.

Majanduse üldisest käekäigust rääkides nentis Kallas, et prognoose seada on praegu väga keeruline, sest muutujaid on niivõrd palju – näiteks toormete hinnad ja tarneahela probleemid. «See kõik sõltub omakorda sellest, kuidas sõda laheneb ja kuidas lääneriikide sanktsioonid Venemaale toimivad,» ütles peaminister.

Ettevõtluse organisatsioonide esindajatega kohtumisel toodi Kallase sõnul peamiste murepunktidena välja kõrged energiahinnad, tooraine nappus, hinnatõus, tarnelepingutest tulenevad leppetrahvid, aga ka Ukraina sõja tõttu tekkinud ebakindlus investeerimisotsuste tegemisel.

«Selge on see, et vabaduse hind on kõrge. See pole aga loomulikult võrreldav hinnaga, mida ukrainlased hetkel maksavad,» toonitas Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles