Yandex on enda tegevuse keelustamise plaanist üllatunud (4)

BNS
Copy
Yandex takso.
Yandex takso. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Yandex Go on üllatunud valitsuse plaanist keelustada ettevõttel taksoveo korraldamine, kuna Eestis haldab teenust Hollandis registreeritud Yandex.Taxi BV, mis Yandexi sõnul järgib rangelt Euroopa Liidu ja andmekaitseseaduse (GDPR) reegleid ning Eesti seadusi.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt esitas teisipäeval valitsusele ettepaneku sanktsiooniseaduse alusel keelata ettevõttel Yandex NV taksoveo korraldamine, vahendamine ja muude nendega seotud teenuste osutamine Eestis.

«Yandex NV teenuste kasutamiseks on vajalik anda ligipääs suurele hulgale isikuandmetele, mida töödeldakse ettevõtte Venemaal asuvates serverites. Sisuliselt võivad Venemaa eriteenistused ja poliitiline juhtkond kasutada ära Yandexi kasutuses olevaid andmeid ja ligipääsuvõimalusi ning see on märkimisväärne oht Eesti julgeolekule, eriti tänases poliitilises olukorras,» rääkis Sutt.

Sarnaseid hoiatusi on Eestis andnud ka nii kaitsepolitseiamet kui andmekaitse inspektsioon. Vene meedia andmetel on Venemaal ettevalmistamisel ka uus eelnõu, mis kohustab takso tellimise teenusega seotud andmeid jagama eriteenistusega (FSB), sealhulgas sõiduki ja juhi asukohta.

Yandex Go pressiesindaja Erez Vega-Kadochi sõnul ei ole sellel Venemaa seaduseelnõul Eesti ja teiste riikidega mingit pistmist. «Isegi kui seaduseelnõu läheb Venemaal sellisel kujul läbi, laieneks see ainult Venemaa juriidilistele isikutele ja Venemaa-siseste reisidega seotud andmetele,» toonitas Vega-Kadoch.

«Jätkuvalt saab väljaspool Venemaad teenuse osutamisega seotud andmeid küsida vaid Hollandi ametivõimude ametliku päringu kaudu Yandex.Taxi BV-le ja ainult kehtestatud rahvusvaheliste protseduuride raames, näiteks Interpoli kaasamisel. Meie ettevõttel on kõrged turvapoliitika standardid, mida kinnitab rahvusvaheline avalik aruanne andmete turvalisuse, käideldavuse, töötlemise terviklikkuse ja konfidentsiaalsuse kohta SOC2/3,» lisas ta.

Yandex Go on riigis tegutsenud neli aastat ning kogu selle aja on ettevõtte meeskond olnud ühenduses Eesti valitsusasutustega. Seni pole Yandexi sõnul teenuse kohta kaebusi olnud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles