Ukraina sõja majandusmõju võib Eestis tabada 10 000 inimest (4)

Erik Aru
, majandustoimetaja
Copy
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri sõnul lähtub prognoos eeldusest, et kaubavahetus Venemaa, Valgevene ja Ukrainaga katkeb.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri sõnul lähtub prognoos eeldusest, et kaubavahetus Venemaa, Valgevene ja Ukrainaga katkeb. Foto: Tairo Lutter

Eesti Pank tutvustas kolmapäeval värsket majandusprognoosi, mille järgi Eesti majanduse reaalkasv tänavu sisuliselt peatub. Eesti majanduse maht eurodes ehk jooksevhinnas mõõdetuna kasvab sel aastal tublisti, üle üheksa protsendi, kuid hinnatõusu väljataandamisel jääb majanduskasv tõenäoliselt nulli lähedale või väiksesse miinusesse.

«Oleme lähtunud eeldusest, et Venemaa, Valgevene ja Ukrainaga kaubavahetus katkeb,» ütles Eesti Panga president Madis Müller majandusprognoosi tutvustades pressikonverentsil. See kahandab keskpanga hinnangul majanduse mahtu tänavu ligikaudu kaks protsenti. Kokku võib see Eestis mõjutada kuni 10 000 inimest. Teine oluline mõjutaja ongi prognoosis hinnatõus: tänavu peaks ostukorv kallinema umbes kümnendiku võrra. Majanduskasvu näitajale avaldab aga mõju seegi, et möödunud aastal tegi Volkswageni kontsern oma siinse tütarettevõttega ühekordseid ja meie mõistes hiiglaslikke tehinguid, mida sel aastal ilmselt ei juhtu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles