Putini sõnul võivad Euroopa gaasimaksed jätkuda eurodes (5)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev

Saksamaa valitsuse informatsiooni kohaselt ütles Venemaa president Vladimir Putin kolmapäeval liidukantsler Olaf Scholzile, et Euroopa võib jätkata Venemaa gaasi eest maksmist eurodes.

«Järgmisel kuul jätkuvad Euroopa maksed eurodes ja kantakse nagu tavaliselt üle Gazpromi panka, mida sanktsioonid ei mõjuta. Seda ütles Putin Scholzile,» kinnitas Saksamaa valitsuse pressiesindaja Steffen Hebestreit.

«Pank konverteerib seejärel maksed rubladesse,» tsiteeris Hebestreit Putinit.

Hebestreiti andmetel toimus telefonikõne Putini algatusel.

«Putin rõhutas telefonikõnes Scholziga, et Euroopa lepingupartnerite jaoks ei muutu midagi, kui uus süsteem 1. aprillil jõustub,» rääkis Hebestreit.

«Kantsler Scholz EI nõustunud selle protseduuriga, kuid palus kirjalikult teavet selle paremaks mõistmiseks,» rõhutas kõneisik.

«Mida G7 kokku leppis see ka püsib ehk energiatarnete eest tasutakse eranditult eurodes või dollarites nagu lepingutes kirjas,» lisas Hebestreit.

Kreml oli varem avaldanud omapoolse ülevaate vestlusest.

Kremli teadaande kohaselt ütles Putin Scholzile, et Moskva nõudmine tasuda gaasi eest rublades ei tohiks tähenda Euroopa jaoks halvemaid lepingutingimusi.

Putin ütles läinud nädalal, et Moskva võtab ebasõbralikelt riikidelt, nende seas ka Euroopa Liit, edaspidi gaasitarnete eest vastu ainult rublasid.

«See otsus ei tohiks viia halvemate lepingutingimusteni Vene gaasi importivate Euroopa firmade jaoks,» teatas Kreml avalduses, kus võeti kokku Putini kommentaarid telefonivestluses Scholziga.

«Putin ja Scholz leppisid kokku, et kahe riigi eksperdid hakkavad pidama kõnelusi,» edastas Kreml.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles