Ühisavaldus: sõjapõgenikke tuleb tööturul kohelda võrdselt ja väärikalt (1)

BNS
Copy
Eesti ametiühingujuht Peep Peterson.
Eesti ametiühingujuht Peep Peterson. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Sotsiaalministeerium, Eesti Ametiühingute Keskliit ja Eesti Tööandjate Keskliit rõhutavad ühisavalduses, et Ukraina sõjapõgenikke tuleb tööturul kohelda võrdselt ja väärikalt, ja mõistavad hukka neile väiksema töötasu maksmise. 

Venemaa presidendi Vladimir Putini režiimi sõjaline agressioon Ukraina vastu on sundinud miljoneid ukrainlasi oma kodumaalt lahkuma. Sõjapõgenike vastuvõtmine ja Venemaa sõjategevuse tagajärjel halvenenud globaalne majanduskeskkond mõjutavad  ka olukorda Eesti tööturul.

«Ukraina sõjapõgenikud on Putini režiimi ohvrid ning peame kohtlema neid Eestis võrdselt ja väärikalt. Paljud neist otsivad Eestis tööd, et end ja oma perekonda ülal pidada. Sobiva töökoha leidmine aitab neil ka kiiremini ühiskonda integreeruda ning meie riigi arengusse panustada. Rõhutame, et sõjapõgenikele tuleb pakkuda Eesti elanikega võrdseid töötingimusi, sealhulgas nende oskustele ja võimetele vastavat õiglast töötasu,» seisab ühispöördumises.

Sõjapõgenikele vajalikke avalikke teenuseid tuleb osutada võimalikult operatiivselt, koledustest räsitud inimesi asjata jooksutamata. Kõik peavad pingutama selle nimel, et sõjapõgenikud oleksid teadlikud oma õigustest, võimalustest ja Eesti tööturu reeglitest. Nii tööandjate kui põgenike parima hõive huvides on nende kvalifikatsiooni tuvastamine, et pakkuda kõige sobilikumat tööd.

Valdav osa Eestimaa elanikest ja tööandjatest suhtub sõjapõgenikesse hästi ja abivalmilt. «Tunnustame tööandjaid, kes pakuvad sõjapõgenikele tööd ning kõiki osapooli, kes aitavad inimesi sobivate töövõimaluste leidmisel. Sõjapõgenikele on tööd pakkunud juba paljud Eesti kaubandus-, teenindus- ja tööstusettevõtted, aga ka avaliku sektori asutused,» seisab pöördumises.

Allakirjutanud mõistavad üheselt hukka teistest riikidest pärit töötajate ebavõrdse kohtlemise, pakkudes halvemaid töötingimusi või väiksemat töötasu, kui oleks samaväärse töö eest pakutud kohalikele inimestele. Ühtlasi toetatakse tööinspektsiooni võimestamist, et ka üksikuid töötajate väärkohtlemise juhtumeid ennetada ja seaduserikkumisi ära hoida.

Sotsiaalministeerium, Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit kutsuvad üles kõiki tööandjaid, ametiühingute liikmeid ja teisi töötajaid suhtuma sõjapõgenikesse toetavalt ja inimlikult. «Anname endast parima, et vältida töökollektiivides konflikte ja vastandumist!» rõhutavad allakirjutanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles