Matvijenko: oleme valmis lõpetama energiaekspordi Euroopasse (2)

Erkki Erilaid
Copy
Venemaa föderatsiooninõukogu spiiker Valentina Matvijenko
Venemaa föderatsiooninõukogu spiiker Valentina Matvijenko Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Venemaa föderatsiooninõukogu spiiker Valentina Matvijenko kinnitas TASSile antud intervjuus, et riik on valmis energiatarned mujale suunama, kui Euroopas otsustatakse Venemaalt nafta ja gaasi ostmine lõpetada.

Matvijenko sõnul võib Venemaa suunata oma tarned näiteks Aasia turule, kui Euroopa keeldub Venemaa energiat ostmast.

Venemaa teatas eile, et «ebasõbralikud» riigid peavad oma gaasiostude eest maksma rublades. Kremli kõneisik Dmitri Peskov kinnitas eile, et gaasi ostmiseks on vaja importivatel ettevõtetel lihtsalt soetada enne tehingut valuutabörsilt Vene rublasid ja maksta tarne eest nendes. Selle uudise valguses on Vene rubla kurss viimastel päevadel euro ja dollari suhtes järsult tõusnud, kui veel eelmisel nädalal sai ühe euro eest ligi 120 rubla, siis täna vaid 96 rubla.

Vene presidendi Vladimir Putini nõudmise, maksta gaasi eest rublades, tõrjus eile tööstusriikide ühendus G7. Saksa majandusminister Robert Habecki sõnul näitab nõudmine, et Putinil on «selg vastu seina».

«Kõik G7 energeetikaministrid olid nõus, et see ühepoolne samm rikub selgelt olemasolevaid lepinguid,» ütles Habeck. «Rublades tasumine ei ole vastuvõetav ja me kutsume asjasse puutuvaid ettevõtteid Putini nõudmist mitte täitma.»

Saksamaa rahandusminister Christian Lindner ütles esmaspäeval CNBC-le, et väljapressimist ei aktsepteerita. «Lepingud põhinevad eurodel ja dollaritel ning meie juhis ettevõtetele on maksta Venemaale eurodes või dollarites,» ütles Lindner. «Kui Putin sellega ei nõustu, võib ta vabalt mõelda tagajärgedele.»

Teisest küljest ei suutnud ELi liidrid eelmisel reedel toimunud kohtumisel energiat puudutavates sanktsioonides järjekordselt ühisele seisukohale jõuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles