Konkurentsiametilt hoiatuse saanud Adven küsib soojuse ostmise konkursiks lisaaega

BNS
Copy
Adven on oma katlamajades juba kasutanud põlevkiviõli.
Adven on oma katlamajades juba kasutanud põlevkiviõli. Foto: Vladislav Musakko/ Virumaa Teataja

Soojatootja Adven Eesti on taotlenud konkurentsiametilt soojuse ostu konkursi korraldamiseks ajapikendust kuni 1. juunini, kuna ettevõtte hinnangul nurjuks suure tõenäosusega praegu väljakuulutatav soojuse ostu konkurss.

Vastavalt konkurentsiameti ettekirjutuse hoiatusele on vaja Advenil hakata viivitamatult ette valmistama soojuse ostmise konkursi väljakuulutamist ning avaldada see teade hiljemalt 1. aprillil. 

Adven teatas aga, et Ukrainas toimuv sõda mõjutab oluliselt kütuste, tootmisseadmete, materjalide ning komponentide hinda. Turul on soojatootja sõnul tekkinud pretsedenditu olukord, kus pikaajaliselt siduvate ja stabiilsete hindadega pakkumusi on sisuliselt võimatu saada. Samuti on ettevõtte sõnul muutuvate kütuste hindadega väga keeruline prognoosida, mis on kõige odavam ja jätkusuutlikum lahendus järgmiseks 15–30 aastaks.

Soojatootja rõhutab, et energeetikainvesteeringute puhul on tähtis, et need baseeruvad pikaajalisel analüüsil, võttes arvesse kogu elutsükli kulusid – oodatav kasulik eluiga on ligikaudu 15–30 aastat. Adven on seejuures veendunud, et nii pika perspektiiviga otsused ei ole praegu mõistlikud.

«Konkursi korraldamisel peame andma osalejatele mõistliku tähtaja pakkumuste esitamiseks, millele lisandub pakkumuste analüüs ja võrdlemine. Selle aja jooksul kaotavad tänastes oludes päevade, kui mitte tundidega muutuvad kütuste ja seadmete hinnad kehtivuse,» ütles Adveni Baltikumi äri juht Juhan Aguraiuja.

Adven kinnitas seejuures, et jätkab alternatiivsete võimaluste otsimist, mis pakuksid kiiret lahendust kõrgetele soojahindadele, aga samaaegselt tagaksid ka kindla ja soodsa toasooja pikemaks ajaks.

Konkurentsiameti hinnangul ei ole soojusvarustus Adven Eesti Tallinna kaugküttepiirkondades majanduslikult efektiivne. Soojuse hinnad on Kesklinna-Pirita, Nõmme ja Põhja-Tallinna võrgupiirkonnas, kus soojust toodetakse ainult maagaasist, ameti teatel väga palju tõusnud ning sealne varustus ei vasta tarbijate ootustele osta mõistliku hinnaga soojusenergiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles