Hispaania ja Portugal võitlevad välja õigust energia hinnale piir panna

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
António Costa, Mario Draghi ja Pedro Sánchez.
António Costa, Mario Draghi ja Pedro Sánchez. Foto: ALESSANDRO SERRANO/AGF/SIPA/Scanpix

Hispaania ja Portugal esitavad sel nädalal Euroopa Komisjonile oma soovid energia hinnatõusuga seoses, mille hulka kuulub ka plaan seada maagaasi hinnale ülempiir. Kahe riigi juhid on suutnud enda olukorda presenteerida eriti raskena, mistõttu on neil lootus saada erandlik luba hindu piirata. 

Nn Ibeeria erandi raames soovivad riigid vähendada majapidamiste ja ettevõtete energiaarveid. "Erakordsed ja ajutised" reeglid aitaks Hispaania peaministri Pedro Sánchezi sõnul kohe elektriarveid vähendada ja tema sõnul kavatseb Komisjon neile kiirelt heakskiidu anda, kirjutab EU Observer. 

Teade tuleb pärast eelmisel nädalal enam kui 10 tunni pikkuseks veninud energiakriisi teemalist tippkohtumist Euroopa liidrite vahel. "Ibeeria erandi" õigustuseks toodi fakt, et kahel riigil on ülejäänud Euroopaga väga vähe energiaühendusi, mis muudab nad Sánchezi sõnul otsekui energiasaarekeseks. Komisjon on lubanud kiiremas korras kindlaks teha, kas erandid oleks kooskõlas ELi reeglitega. 

Ettenägematute tagajärgede risk 

Ka Belgia, Itaalia ja Kreeka on soovinud reegleid muuta, kuid teised riigid, nagu Saksamaa, Austria ja Holland, on 2009. aastast kestnud liberaliseerimisprotsessi sekkumise suhtes skeptilised. Komisjon on saanud ülesandeks vaadata maikuuks turg üle ja selgitada välja, milliseid samme oleks võimalik astuda. Komisjoni kõnesisik ütles eile, et elektriturg on ääretult kompleksne süsteem, ja igasuguste muudatuste puhul on oht tekitada tarneraskusi ja ettenägematuid tagajärgi. Eriti keerukas on elektri ja gaasi hindade üksteisest lahtisidumine – kui näiteks gaasil töötavad elektrijaamad ei saa enam oma toodangut vabalt müüa, võivad elektrihinnad seetõttu hoopis kasvada. 

EL on võtnud sel aastal eesmärgiks vähendada Vene gaasi importi kahe kolmandiku võrra ja 2027. aastaks täielikult loobuda selles riigis toodetavast naftast, gaasist ja kivisöest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles