Venemaa üritab sanktsioonidest ümber hiilida: valitsus seadustab kaupade variimpordi ja tootja luba vaja ei ole (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
iPhone XS Max   Apple'i poes Moskvas paar aastat tagasi.
iPhone XS Max Apple'i poes Moskvas paar aastat tagasi. Foto: Scanpix/ EPA/ SERGEI ILNITSKY

Kuna juba 300 välismaa ettevõtet on teatanud Venemaal tegevuse peatamisest või riigist lahkumisest, kuid venemaalased tahavad jätkuvalt osta Zara riideid, Apple'i kõrgtehnoloogilisi seadmeid ja Heinekeni õlut, on idanaabri valitsusel küpsenud plaan, kuidas sanktsioonidest mööda hiilida.

Nimelt on Venemaa tööstus- ning kaubandusministeeriumis valmimas seadusemuudatus, mis lubab tuua riiki kaupa ilma selle tootja nõusolekuta, kirjutab Komsomolskaja Pravda. Seda nimetatakse paralleelseks ehk «halliks» impordiks.

Kui üldiselt on rahvusvahelistel firmadel nõue, et nende kaubamärgiga kaupu saab riiki tuua vaid otse tootjalt või tootja poolt heakskiidetud edasimüüjalt, siis Venemaa kavatseb seda eirata. Olgu selleks kaubaks siis auto varusoad või iPhone'id.

Väljaanne kirjutab, et see nn paralleelimport oleks praegusele probleemile lahendus ning aitaks sanktsioonidest mööda minna. Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete ühenduse juht Aleksandr Kalinin kinnitas, et tegemist ei ole varimajandusega, vaid võimalusega osta kaupu lihtsalt teistest riikidest.

Praegu on see Venemaal keelatud – kaupade riiki tooja võib saada 5 miljonit rubla (51 400 eurot) trahvi ning kaubad hävitatakse.

Kalinini sõnul ei aitaks paralleelimport mitte ainult sanktsioonide tõttu ahenenud kaubavalikult laiendada, vaid mõjuks ka hindadele. «Need langeksid. Paljud lääne kaubad on Venemaal kallinenud kuni 50 protsenti, seda on oluliselt enam kui teistes riikides, olgu siis Türgis, Indoneesias, Indias või Hiinas. Saame osta neilt kauba ja müüa seda edasi, nagu varemgi, aga odavamalt,» rääkis ta.

Nimekiri kaupadest, mida sellisel moel riiki tooma kavatsetakse hakata, ei ole veel valmis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles