Fitch kinnitas Tallinna krediidireitingu senisel AA- tasemel

BNS
Copy
Tallinna siluett.
Tallinna siluett. Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI / PM

Rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch kinnitas Tallinna pikaajalise krediidireitingu senisel kõrgel tasemel AA- stabiilse väljavaatega.

Agentuuri hinnangul püsib Tallinna finantsseis tugev agentuuri prognoosiperioodi lõpuni ehk aastani 2026 hoolimata mõningasest võlakoormuse kasvust investeeringute finantseerimiseks võetavate laenude arvel, teatas Tallinna kommunikatsiooniosakond.

«Tallinn on hoidnud eelarves konservatiivset joont, nii et linna tulud kasvaksid kiiremini kui kulud. See on võimaldanud majanduskasvu aastatel koguda reserve, mida saaks kasutada keerulisematel aegadel,» märkis Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart pressiteates.

«Samuti on meie eesmärk hoida linna võlakoormus mõõdukal tasemel. Tallinna oluline põhimõte on olnud võtta laenu üksnes linna arengut toetavate investeerimisprojektide finantseerimiseks,» lisas ta.

Tallinn on Fitchi hinnangul järjekindlalt pidanud kinni põhimõttest, et tegevuskulude kasv peab jääma alla põhitegevuse tulude kasvule. Ka lähiaastatel on Tallinn kavandanud hoida eelarve tasakaalus.

Pandeemiast tingitud 2020. aasta majanduslangusel oli agentuuri hinnangul Tallinna finantspositsioonile üksnes ajutine mõju, mis näitab linna vastupidavust ootamatutele šokkidele. Kuigi 2021. aasta Eesti rekordilisel majanduskasvul oli linna eelarvele positiivne mõju, jätkas Tallinn konservatiivse eelarvepoliitikaga.

Tallinnal on kavas taotleda Euroopa Liidu rahastust, et renoveerida ja ehitada koole ja lasteaedu ning sotsiaal- ja tervishoiutaristut, sealhulgas rajada uus Tallinna Haigla. Eestile on ELi struktuurifondide rahastust aastateks 2021–2027 ette nähtud kokku 3 miljardit eurot.

Tallinna laenuportfelli struktuur on konservatiivne: suurem osa laene on võetud ELi liikmesriikidele kuuluvalt Euroopa Investeerimispangalt (EIB). 2021. aasta lõpu seisuga moodustasid EIB-lt võetud laenud 79 protsenti Tallinna laenude kogusummast (aasta varem 74 protsenti). EIB laenude tagasimaksmise tähtajad ulatuvad aastasse 2040 ja võla teenindamise tingimused on Fitchi hinnangul linnale soodsad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles