Soome keskpanga juht: Euroopa Liit peaks lõpetama Putini sõjamasina toitmise (4)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Olli Rehn.
Olli Rehn. Foto: Scanpix/ AFP/ GEORGES GOBET

Soome keskpanga president, Euroopa Komisjoni endine rahandusvolinik Olli Rehn ütles, et Soome peaks NATOga ühinema ning kinnitas, et Euroopa Liit peaks lõpetama Venemaalt energiakandjate ostmise, isegi kui see põhjustab probleeme Saksamaale ja Ida-Euroopa riikidele, vahendab Yle Soome ajalehte Helsingin Sanomat.

Rehni sõnul võiks Soome NATOga ühineda sama mudeliga kui Norra. See tähendaks, et Soome pinnal ei oleks tuumarelvi ega NATO püsivaid baase. Selline mudel ei ohustaks kedagi ning kui neil on veel veidigi ratsionaalset mõtlemist säilinud, peaks ka Venemaa juhid sellest aru saama.

Rehni kinnitusel peaks Euroopa Liit lõpetama Venemaalt energiaimpordi ning mitte Putini sõjamasinat toitma. Ta märkis, et Euroopa Liidu energiaimport Venemaalt peaks sel aastal olema 600 miljardit eurot, mis on kolm korda suurem kui 2020. aastal.

«Energiahindade tõus langetab otseselt Euroopa tarbijate ostujõudu, see 600 miljardit eurot moodustab neli protsenti Euroopa Liidu sisemajanduse kogutoodangust,» lausus Rehn.

Rehni ametiaeg keskpangas lõpeb 2025. aastal. Rehn ei kommenteerinud, kas ta plaanib kandideerida järgmiseks ametiajaks või soovib kandideerida Soome 2024. aasta presidendivalimistel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles