Mõni pank nõuab põgenikelt Eesti dokumente, teisele piisab Ukraina omadest

Adele Johanson
Copy
Dokumentide taotlemine politsei- ja piirivalveametis.
Dokumentide taotlemine politsei- ja piirivalveametis. Foto: Elmo Riig

Eestisse on sõja eest põgenenud kümneid tuhandeid ukrainlasi. Igapäevaeluga toimetulekuks on lisaks paljudele asjadele vaja ka pangakontot. Mõnes pangas piisab Ukraina passist, kuid mõnel pool tuleb esitada tõend, et Eestis on elamisluba taotletud.

Coop Pangas piisab sõjapõgenikul konto avamiseks Ukraina passist või siis politsei- ja piirivalveameti (PPA) väljaantud elamisloakaardist või mõnest muust rahvusvaheliselt tunnustatud isikut tõendavast dokumendist. Konto ja selle avamine on tasuta.

«Kuna olukord muutub kiiresti, siis vaatame praegu oma dokumentide korda üle ja võimalik, et teeme lähiajal täpsustusi ja täiendusi,» märkis Coop Panga erakliendi igapäevapanganduse juht Teet Kerem.

Konto avamiseks tuleb pöörduda lähimasse pangakontorisse. Konto avatakse 1–2 tööpäeva jooksul ning pangakaart väljastatakse nädal pärast konto avamist. «Ukrainlaste huvi meie vastu on üsna suur. Praeguseks oleme avanud konto sajakonnale sõjapõgenikule ja see tempo on viimastel päevadel jõudsalt kasvamas,» kinnitas Kerem.

SEBs on ajutise kaitse otsus soovituslik

Ka SEBs on konto avamine ning muud pangateenused põgenikele tasuta. Konto avamiseks on tarvis Ukrainas väljaantud isikut tõendavat dokumenti. «Sealjuures soovitame kontot avama tulles võtta kaasa rahvusvahelised reisidokumendid ja ajutise kaitse otsuse, et saaksime protsessi kiirendada,» rääkis SEB jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen.

Üldjuhul peab külastama kontorit kaks korda: esimene kord konto avamise taotluse esitamiseks ning teine kord, kui pank on avalduse kinnitanud ja saab konto avada.

Märtsikuu jooksul on SEB Ukraina kodanikele avanud üle 400 konto. «Huvi SEBs konto avada on viimastel päevadel märkimisväärselt kasvanud, mistõttu võivad suuremates kontorites olla teenindamisel aeg-ajalt pikemad ooteajad,» lisas Leppänen.

LHV küsib elamisloa taotluse esitamise kinnitust

Ukrainast saabunutel on LHVs pangakonto avamiseks tarvis isikut tõendavat dokumenti, Eesti isikukoodi ja elamisluba või PPA-tõendit selle taotlemise kohta. LHV lubab neil, kellele on juba antud Eesti isikukood, konto avada ka internetipangas ning kontorisse kohale minema ei pea. Ka LHVs on ukrainlastele viimastel nädalatel avatud ligi 400 pangakontot.

Swedbankis on mitteresidentide kontode arv viimastel nädalatel kasvanud seitse korda ning tänaseks on Ukrainast pärit põgenikele avatud 934 kontot. «Peamiseks väljakutseks on praegu nende ukrainlaste abistamine, kellel veel puudub isikut tõendav dokument, mida on konto avamiseks vaja,» selgitas Swedbanki kontorivõrgu juht Brita Kuldkepp.

Swedbankis ainult Ukraina ID-kaardi või Ukraina siseriikliku passiga kontot avada ei saa. Selle jaoks on tarvis Ukraina biomeetrilist passi või välisriigi reisidokumenti. Panka saab tulla ka siis, kui PPAst on saadud ajutise kaitse ja aastase elamisloa dokument. Swedbankis ei piisa tõendist, et dokumentide saamiseks on avaldus esitatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles