BlackRocki asutaja: 30 aastat kestnud globaliseerumise lõpp on alanud

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
BlackRocki asutaja Larry Finki arvates tähendab Venemaa sõda Ukrainas globaliseerumise lõpu algust
BlackRocki asutaja Larry Finki arvates tähendab Venemaa sõda Ukrainas globaliseerumise lõpu algust Foto: Imago/Xinhua/Scanpix

Varahaldusgigandi BlackRock asutaja Larry Fink ütles, et Venemaa sõda Ukrainas toob kaasa globaliseerumise ajastu lõpu.

10 triljoni dollari suuruse varade mahuga BlackRocki asutaja kirjutas seekordses iga-aastases kirjas investoritele, et tema on jätkuvalt globaliseerumise headusesse uskuja.

«Ligipääs kapitaliturgudele lubas ettevõtetel kasvada, riikide majandusareng kiirenes ja paljude inimeste elu muutus rahaliselt paremaks,» märkis ta. «Venemaa sõda Ukrainas tegi lõpu viimasel 30 aastal kestnud globaliseerumisele.»

USA, ELi ja liitlaste sanktsioonid viskasid Venemaa välja globaalsest finantssüsteemist. Paljud Lääne ettevõtted on lahkumas Venemaalt karistusena sõja eest Ukrainas või on seal tegevuse külmutanud.

Majandussõjas on investorite toel ettevõtted ühtselt vastamas agressioonile.

«Venemaa sõda Ukrainas ja selle tagajärjel väljakukkumine maailma majandusest sunnib üle maailma ettevõtteid ja valitsusi ümber hindama oma sõltuvusi ja analüüsima tootmise jalajälge. See protsess algas juba Covid-19 tõttu,» märkis Fink.

Juba eelmine USA president Donald Trump algatas kaubandussõja Hiinaga. Kui globaliseerumine taanduks, võiks analüütikute sõnul olla mõistlik investeerida kodumaale, kirjutas MarketWatch. USA puhul tähendaks see investeerimist ettevõtetesse, mille käive tuleb peamiselt USAst ja varad on Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles