Ükssarvikud tõstavad Eesti usaldusväärsust investorite silmis

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Startup Estonia juht Eve Peeterson peab Eestit parimaks paigaks, kus arendada iduettevõtet.
Startup Estonia juht Eve Peeterson peab Eestit parimaks paigaks, kus arendada iduettevõtet. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti sai eelmisel nädalal kümnenda ükssarviku ehk ettevõtte, mille väärtus on miljard dollarit.

See annab tunnistust siinse start-up-ökosüsteemi suurepärastest tingimustest ja tõstab Eesti usaldusväärsust investorite silmis. Iduettevõtteid koondava Start­up Estonia juht Eve Peeterson räägib, millised on plaanid iduettevõtete ökosüsteemi arendamisel.

Kuidas võttis Startup Estonia vastu uudise kümnenda ükssarviku sünnist?

Mina kuulsin seda uudist Dubai Expol olles. Me võime küll teada, et üks või teine ettevõte on investeeringute kaasamisega miljardile dollarile lähemal kui mõni teine, aga me ju tegelikult ei tea, millal täpselt see investeering tuleb. Ettevõtja ise tahab hoida seda konfidentsiaalsena seni, kuni tehing on lukku löödud.

Ükssarvikute juurdekasv on plahvatuslikult kiirenenud. Sellest pole veel aastatki, kui Eesti sai suurima ükssarvikute arvuga riigiks Euroopas, ja pärast seda on sündinud veel kolm ükssarvikut. Mis on selle taga?

Maailmas edestab meid ükssarvikute arvu poolest ühe elaniku kohta ainult Iisrael. Et saada maailmas esimeseks, oleks vaja 11–13 ükssarvikut. Samas me ei tea, mis on vahepeal Iisraelis toimunud ja kui palju ükssarvikuid neil on juurde tulnud.

Eestis on ligi viis korda rohkem iduettevõtteid kui Euroopas keskmiselt. Eesti inimene on väga ettevõtlik ja julge. Meie töökultuuri hinnatakse. Muidugi ka haridust, ilma selleta ei saa. Mitmekesisus ei ole sõnakõlks, see on igas kollektiivis edu alus. Meil ei ole vaja homogeenset kampa, kes mõtleb ühtemoodi, sest siis ei jõuta globaalsele turule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles