GRAAFIK Venemaa aktsiad läksid langusesse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Moskva börsi hoone.
Moskva börsi hoone. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA

Pärast neljapäeval toimunud 4,4protsendilist tõusu kukkus eile Moskva börsi indeks MOEX 3,7 protsenti.

Languse eesotsas oli Venemaa gaasitööstusgigant Gazprom, mille aktsia kukkus 12 protsenti pärast seda, kui USA ja Euroopa Liit jõudsid kokkuleppele, kuidas vähendada sõltuvust Venemaa gaasist.

Kui Venemaa alustas massiivset sõda Ukrainas, oli Moskva börs peaaegu kuu aega suletud. Ettevaatlikku kauplemist alustati neljapäeval kui kauplema hakati 33 ettevõtte aktsiaga. Samade aktsiatega jätkati kauplemist ka reedel.

«Eile (neljapäeval – toim.) oli peamiseks teemaks see, et kuum raha otsis taktikalisi ostukohti,» ütles Bloombergile Moskva investeerimisfirma Locko-Invest analüütik Dmitri Polevoi. «Täna (reedel – toim.) näeme mõningast müüki, pluss suuremat aktiivsust nende poolt, kes eile jäid kõrvale,» lisas ta.

Siiski ei soovita turuosalised eilsetest hinnaliikumistest liiga palju välja lugeda, sest välisinvestorid, kelle käes on üle poole vabalt kaubeldavatest aktsiatest, ei saa müüa. Valge maja nimetas olukorda, kus kauplemist taasalustati vaid osaliselt Potjomkini turu avamiseks, aga mitte päris turuks.

Keeld välisinvestoritel aktsiaid müüa hoidis ära Venemaa aktsiatel suuremat sorti kukkumise. Venemaa aktsiad on juba eemaldatud globaalsetest indeksitest ja kauplemine Venemaa aktsiaturge järgivate börsil kaubeldavate aktsiatega (ETF) on külmutatud.

Venemaaga seotud Euroopa ettevõtted on kaotanud alates sõja puhkemisest üle 100 miljardi dollari oma turuväärtusest ning välisbörsidel kaubeldavad Venemaa aktsiad (hoiutähed) on kaotanud 95 protsenti oma väärtusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles