Vestager: tehnoloogiahiide hakatakse reguleerima nagu pankasid

Copy
Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Foto: IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Tehnoloogiahiide hakatakse Euroopas reguleerima nagu pankasid, ütles Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik reedel, kui lepiti kokku seaduses, mis piirab firmade nagu Google, Meta, Amazon ja Apple turgu valitsevat seisundit.

 

«Digiturgude seadus (DMA) kehtestab turgu kontrollivate firmade jaoks mängureeglid,» ütles Margrethe Vestager, tuues välja, et sektorites nagu pangandus, telekommunikatsioon, energia ja transport kehtestati reeglid juba ammu.

Siseturuvolinik Thierry Breton ütles, et seadus on «väga oluline hetk Euroopa jaoks», mille riigivõimud on «võimu tagasi saanud».

«Kõik on teretulnud, aga meil on reeglid ja neist tuleb lugu pidada,» lisas ta.

Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu liikmesriikide läbirääkijad jõudsid seaduse osas leppeni neljapäeva õhtul ning sellele järgnes nii kiitus kui kriitika.

Euroopa Tarbijaliitude Amet (BEUC) kiitis seda kui võitu tarbijate ja äride jaoks, mis on kannatanud tehnoloogiahiidude kahjulike tavade all.

USA tehnoloogiafirmade lobigrupp Computer & Communications Industry Association (CCIA) nimetas seadust «märkimisväärseks», kuid hoiatas «üks sobib kõigile» tüüpi lahenduste rakendamise eest erilaadsete firmade peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles