VIDEO ⟩ Edward Lucas: Venemaa tegi midagi, mida isegi Nõukogude Liit ei teinud (1)

PM Majandus
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix/

Nädalatega on muudetud globaalseid mängureegleid, mis pandi paika kümnendite eest. «Meil on minevikus olnud tuumakriisid, aga isegi Nikita Hruštšov ei kasutanud sellist retoorikat ja taktikat nagu Vladimir Putin. Elame äärmise ebakindluse ajastul; see on üks suuri ajaloolisi hetki, nagu 1991. aasta. Siis nägime suuri muutusi paremusi poole; nüüd, kardan, et halvemuse suunas,» Briti ajakirjanik ja poliitik Edward Lucas Postimehe ning advokaadibüroo Tark majanduskonverentsil. 

Lucas oli kriitiline USA suhtes, mis tema hinnangul on kriisis juhtrolli loovutanud. «President Joe Bideni administratsioon muretseb eskalatsiooni pärast ja kardab Venemaa provotseerimist rohkem kui Venemaa võitu. USA pole oma suurt jõudu alati mõistlikult kasutanud, kui vaatame Iraaki ja Afganistani, aga me pole seni kunagi kahelnud USA võimes tegutseda.»

«USA käitub nagu eurooplased varem. Saksamaa ja Itaalia ning Euroopa institutsioonid püüavad alati konflikti asemel arendada «dialoogi». Nii ei saa maffiariigiga läbi rääkida,» lausus Lucas.  

Lucas meenutas Lennart Meri 1994. aasta kõnet, kus ta ammu enne Putini võimuletulekut kirjeldas kaht ohtu – Venemaa revanšismi ja Lääne küünilisuse ja reaalpoliitika segu. «Ütlen siiani oma sõpradele, et nad seda kõnet loeks. Nüüd on aga Euroopa ärganud ja käitub otsustavalt.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles