Pank soovitab: kuidas tuludeklaratsiooni raha arukalt kasutada?

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Tuludeklaratsiooni täitmine.
Tuludeklaratsiooni täitmine. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Riigilt tagasisaadav tulumaks on paljudele juba kontole laekunud, kuid selle kulutamisega ei tasu siiski liialt kiirustada. Kuidas selle rahaga arukalt ringi käia ning miks võiks igal inimesel olla viis pangakontot?

Luminori klienditeenuste juht Kaspar Korki soovitusel võiks pangakontole laekuva rahasumma kulutamise asemel kohe investeerida. «Kui tulu kiiresti investeerida, on liitintressi mõju suurem, mis tähendab, et kasum hakkab omakorda kasumit tekitama,» selgitas ta.

Lisaks investeerimisele on aga häid võimalusi ja lahendusi veelgi. Korki sõnul võiks igal inimesel olla viis erinevat kontot, kuhu igakuiselt saadav raha paigutada ning mis on üksteisest eristatavad sihtotstarbe järgi. Need kontod esindavad justkui füüsilise rahakoti erinevaid vahesid ja annavad võimaluse raha teadlikult jaotada ja kasutada, ilma et seda asjatult kulutataks.

«Kui esimene ehk peamine konto on see, mida kasutatakse igapäevaste kulutuste tegemiseks, sealhulgas arvete tasumiseks ja poes käimiseks, siis teine konto võiks olla pühendatud investeerimistegevustele, sealhulgas kolmandale sambale,» soovitas ta.

Kolmandale kontole võiks koguneda raha, mis on mõeldud elu nautimiseks ehk meelelahutuseks. Neljandal kontol olevat raha tuleks kasutada harimise ja õppimise eesmärkidel. «Me kõik tahame ennast harida, saada paremaks ja targemaks ning oma teadmisi täiendada. Neljandal kontol olev summa võikski olla selliste soovide realiseerimiseks, olgu selleks mõni koolitus, kursus, kool või hariv kirjandus,» rääkis Kork.

Viies ehk viimane konto on mõeldud tagavaraks ehk ootamatuteks hädajuhtumiteks. «See on reservkonto, juhuks kui pesumasin läheb katki või auto lakkab töötamast. Nii saab seda raha kasutada, minemata näiteks aktsiate või arvete maksmiseks mõeldud raha kallale,» selgitas ta. Millised summad igale kontole kanda, oleneb juba inimese võimalustest ja soovidest.

Tuludeklaratsiooni täitmisest saadavat tulu võiks aga targalt jaotada just viimase nelja konto vahel, mitte suunata seda igapäevaste ostude tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles