Autokraatsed riigid on kehv investeerimiskoht

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Vladimir Putini esimene suur ohver oli naftakompanii Jukos. Fotol Jukose peakorter Moskvas.
Vladimir Putini esimene suur ohver oli naftakompanii Jukos. Fotol Jukose peakorter Moskvas. Foto: Foto: Viktor Korotaev/Reuters/Scanpix

Alates eelmise sajandi üheksakümnendate teisest poolest kuni eelmise kümnendi keskpaigani, mil Venemaa annekteeris Krimmi, soovitas enamik meie investeerimis­nõustajaist investeerida Venemaa aktsiatesse ja investeerimisfondidesse.

Soovituse põhjus oli Venemaa aktsiate odavus. Eesti investeerimisspetsialistid olid niigi arenevate turgude lembesed, kuid eriti soovitati Venemaa turge ning sealsete aktsiate hinnad olidki teistest arenevatest turgudest kuni kolmandiku võrra odavamad.

Aga Venemaa aktsiate odavusel oli ka kindel põhjus – poliitiline risk. Alguses oli poliitilise riski peamine ilming korruptsioon, mis on Venemaal kogu aeg vohanud. Pärast Vladimir Putini võimuletulekut sajandivahetusel hakkas majandust mõjutama – mida aeg edasi, seda rohkem – Kremli ja Venemaa jõustruktuuride omavoli ettevõtete kallal.

Investorite esimene valjem äratuskell oli naftamagnaadi ja omaaegse Venemaa rikkaima inimese Mihhail Hodorkovski vangistamine ning talle kuulunud naftakompanii Jukos likvideerimine 2003. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles