Vene terasehiiglane seisab silimitsi maksejõuetusega (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Severstali peaaktsionär ja esimees Aleksei Mordašov.
Severstali peaaktsionär ja esimees Aleksei Mordašov. Foto: REUTERS/Alexander Shcherbak/TASS/Host Photo Agency/Pool/Scanpix

Venemaa terasehiiglane Severstal, mille peamine aktsionär Aleksei Mordašov on ELi sanktsioonide all, võitleb selle eest, et vältida seda, mis oleks esimene Venemaa suurettevõtte maksejõuetus pärast Moskva sõjalise tegevuse alustamist Ukrainas.

 

Londoni börsi veebisaidil avaldatud pressiteates teatas ettevõte, et 16. märtsil saadetud testmakse ei ole jõudnud emitendi, Luksemburgi kontserni kontole, sest selle USA korrespondentpank Citibank külmutas makse regulatiivse uurimise tõttu, vahendab AFP.

Severstal ütles, et ta soovib saada asjaomastelt vastutavatelt asutustelt loa, et makseid töödelda. Severstalil oli kolmapäevani aega teha 12,6 miljoni dollari (11,5 miljoni euro) suurune intressimakse.

«Me ei saa oma eurovõlakirjade omanikele kupongimakset õigeaegselt teha,» kirjutas peadirektor Aleksandr Ševeljov sotsiaalmeedias VKontakte.

«See on meie jaoks erakordne olukord, mis tekkis ilma meie süüta,» sõnas ta. «Severstal säilitab stabiilse finantspositsiooni, kinnitab oma valmisolekut ja soovi täita oma võlakohustused täies mahus ning omab selleks vajalikke ressursse.»

«Kahjuks on meie lääne finantspartner külmutanud ettevõtte algatatud makse töötlemise. Me jätkame konsultatsioone partneritega ja teeme kõik endast oleneva, et võlakirjaomanikud saaksid oma raha kätte,» lisas ta.

Citibank keeldus AFP kommentaaritaotlusest.

Pärast muret, et Venemaa jätab oma võlakohustused täitmata, maksis ta eelmisel nädalal 117 miljonit dollarit intressi kahele dollarivõlakirjale.

USA rahandusministeerium lubab makseid riigivõlale, kuid mitte erasektori võlakohustustele, vastavalt Venemaa Ukraina sissetungi tõttu kehtestatud sanktsioonidele.

Severstal ise ei ole sanktsioonide all, kuid selle peamine aktsionär, miljardärist terasemagnaat Mordašov, lisati 2. märtsil ELi musta nimekirja seoses tema tihedate sidemetega Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Sanktsioonide all olevaid isikuid on tabanud varade külmutamine ja reisikeeld.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles