Katar lubab jääda energiakriisis Euroopa riikidega solidaarseks

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Katarile kuulub maailma suurim LNG alus Q-Max Mozah.
Katarile kuulub maailma suurim LNG alus Q-Max Mozah. Foto: wikimedia creative commons

Katar jääb Euroopaga solidaarseks ja tarnib maagaasi isegi siis, kui mujal selle eest rohkem makstakse, ütles Katari energiaminister Saad Al Kaabi neljapäeval CNNile.

Pärsia lahe monarhia varustab mõnda Euroopa riiki veeldatud maagaasiga (LNG), kuid tal on lepinguline õigus suunata tarned teistele klientidele – peamiselt Aasiasse –, kui nad on nõus rohkem maksma.

Suurem osa Katari veeldatud maagaasi tarnetest Euroopasse on lepingu alusel suunatav. Kuid Katar jätkab gaasi saatmist Euroopasse, kuna sealsed riigid püüavad end Vene energiast võõrutada.

«Me ei kavatse tarneid mujale suunata ja hoiame neid Euroopas, isegi kui meil oleks rahaliselt kasulikum, mujale müüa, me ei teeks seda,» ütles Al Kaabi. «See on solidaarsus Euroopas toimuvaga.»

Minister lükkas tagasi sanktsioonide kehtestamise Venemaa nafta- ja gaasisektorile, öeldes, et «energia peaks jääma poliitikast kõrvale» ja kordas, et Venemaa gaasitarnete täielik peatamine Euroopasse «pole praktiliselt võimalik». Minister ütles ka, et tema rahvas ei vali konfliktis pooli.

Selle nädala alguses külastasid Katari Saksa ametnikud eesotsas majandusminister Robert Habeckiga, et pidada läbirääkimisi Euroopa gaasitarnete üle. «Me ei ole Saksamaaga veel pikaajalist lepingut kokku leppinud, kuid oleme nõus arutama võimaliku pikaajalise lepingu sõlmimist,» ütles Al Kaabi.

Briti peaminister Boris Johnson külastas eelmisel nädalal Saudi Araabiat ja Araabia Ühendemiraate, püüdes mõlemaid riike suunata naftatarnete suurendamisele. Kahel riigil on vaba tootmisvõimsust, kuid mõlemad on siiani pühendunud OPEC+ kokkuleppele Venemaaga, et toodangut järk-järgult suurendada.

Katar loodab, et 2028. aastaks jagunevad tema gaasimahud ida ja lääne vahel võrdselt. Praegu läheb umbes 80% Katari gaasist itta ja vaid 20% veetakse läände.

Katar, kes astus 2019. aastal OPECist välja pärast diplomaatilist lõhet naaberriikidega, teatas, et ei kavatse organisatsiooni naasta. Al Kaabi aga toetas endiselt grupi tarneteid, nimetades nende plaani «väga mõistlikuks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles