Mehhiko lahest leiti 207 aastat vana vaalapüügilaeva vrakk

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Mehhiko lahest leiti 1836. aastal hukkunud vaalapüügilaeva Industry vrakk, mis lebas umbes 70 miili kaugusel Mississippi jõe suudmest (NOAA Ocean Exploration via AP)
Mehhiko lahest leiti 1836. aastal hukkunud vaalapüügilaeva Industry vrakk, mis lebas umbes 70 miili kaugusel Mississippi jõe suudmest (NOAA Ocean Exploration via AP) Foto: NOAA Ocean Exploration

USA riiklik ookeani- ja atmosfäärivalitsus (NOAA) teatas, et avastas koos partnerorganisatsioonidega 25. veebruaril Mehhiko lahest 207 aastat vana vaalapüügilaeva Industry vraki. 

19,5 meetri pikkune kahemastiline puust prikk Industry uppus 1836. aastal umbes 70 meremiili kaugusel Mississipi jõe suudmest ning teadlased kinnitavad, et laeva vraki ja varustuse uurimine annab väärtuslikku teavet 19. sajandi vaalapüügiärist ning afroameeriklaste ja põlisameeriklaste tööjõu kasutamisest vaalapüügilaevadel. 

Industry ehitati 1815. aastal Westportis ning laev püüdis üle 20 aasta vaalu nii Atlandil, Kariibi merel kui Mehhiko lahel. Laev uppus 1836. aasta 26 mail tormis, mis murdis laeva mõlemad mastid ning lõhkus priki kere.

Industry hukust on nii palju andmeid seetõttu, et laeva meeskonnaliikmed päästis teine samas piirkonnas seilanud vaalapüügilaev Elizabeth ning nad jõudsid turvaliselt Westporti sadamasse. Ka laev ise ei uppunud kohe, mistõttu jõudis laeva omanik korraldada vraki juurde päästeoperatsiooni. Laeva korrastada ei õnnestunud, kuid laevalt toodi ära 230 tünni vaalarasva, taglaseosi ning muud väärtuslikku.

Industry viimane meeskonnanimekiri läks kaotsi koos laevaga, kuid sama laeva varasemate munsterrollide põhjal järeldab NOAA, et laeval töötas üsna mitmerassiline meeskond, kelle hulgas oli nii musta- kui valgenahalisi ning põlisameeriklasi. Avastatud vrakk ning selle hukkumiskoha ümbrusest leitud esemed võimaldavad saada parema ettekujutuse toonaste töötingimuste ning eri päritolu meremeeste elust, rõhutasid NOAA teadlased. 

Industry vrakki asukohta märkasid energiafirmade tellimusel allveerobotitega merepõhjauuringuid teinud uurijad ka aastatel 2011. ja 2017. aastal, kuid asukoht jäi tookord fikseerimata. NOAA teadlased said toonastest veealustest videoülesvõtetest aga innustust ning asusid uuesti vrakki otsima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles