Kümneid miljoneid investeeriv Eesti riskikapitalifirma sai uue partneri

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Tera Venturesi tiim.
Tera Venturesi tiim. Foto: Tera Ventrures

Eesti suurimaid tehnoloogiasektori riskikapitalifirmasid Tera Ventures tõi juhtivaks partneriks Techstars Londoni endise tegevdirektori Eamonn Carey. 

Tera Venturesi teatel toob uus partner neile teadmisi tarbijakäitumise, toidu ja jaemüügi valdkonnas, võimaldades neil laiendada toetatavate valdkondade portfelli. Samuti soovitakse Eamonni teadmisi ja sidemeid pakkuda alustavatele ettevõtetele, kel eesmärk laieneda Ühendkuningriiki ja USAsse.

Enne Tera Venturesiga liitumist juhtis Eamonn Techstari programme nii Londonis kui New Yorgis ning tegutses viljaka ingelinvestorina. Kokku on ta ingelinvestorina ja Techstarsi kaudu investeerinud enam kui 90 ettevõttesse üle maailma. Märkimisväärsed investeeringud hõlmavad toidutehnoloogia idufirmat Kencko, mehitamata õhusõidukite lennulahendust Sees.ai, säästva kalapüügi ostmisplatvormi Pesky Fish, femtech idu Ohne, seksuaaltervise startupi LGBTQ+, LVNDR Health ja interaktiivset 3D-kogemusega arendusplatvormi Anything World.

Eamonn Carey sõnul tähistab uus koostöö järgmise põneva etapi algust. «Soovime teha koostööd suuremate asutajatega, toetada meie idufirmasid uutele turgudele laienemisel ja meelitada ligi uusi investoreid üle maailma. Tera meeskonna juures paelub mind nende praktilisus, veenvus ja asutajasõbralikkus,» rääkis Carey.

Eamonn Carey.
Eamonn Carey. Foto: Tera Ventures

Tera Venturesi asutajapartner Andrus Oksa sõnul on fondil Eamonniga seljataga aastate pikkune varasem koostöö ning tal on hea meel neid nüüd ka partnerina Tera meeskonnas tervitada. «Koos Eamonniga oleme tugevam meeskond ja saame oma portfelli kuuluvatele ettevõtetele ja investoritele oluliselt laiemat lisandväärtust pakkuda,» rääkis Oks.

Alates 2016. aastast on Tera Ventures käivitanud kaks fondi, kokku 75 miljoni euro vääringus. Märkimisväärsed väljumised fondidest on teinud GrabCAD, mille ostis Stratasys ja Vitalfields, mille ostis Monsanto. Tera Ventures Fund I on investeerinud tuntud Eesti juurtega idudesse nagu interneti-pangandusplatvorm Monese, robotite põhine pakkide kättetoimetamise viimase miili lahendus Cleveron ja tehisintellektil töötav keeletööriist Lingvist. Tera Ventures Fund II on teinud 13 esimese ringi investeeringut, sealhulgas küberturvalisuse tööriistale BotGuard ja makselahenduste pakkujale Montonio ning kavatseb tulevikus samas mahus tehinguid teha.

Tera Venturesi vanemnõuniku, investori ning endise Rootsi rahandusministeri Pär Nuder sõnul on Teral ainulaadne positsioon Põhja-Euroopa lootustandvate ettevõtete toetamisel. «Lisaks suurepärastele teadmistele Läänemere piirkonna idu-ettevõtlusest, laiendab Tera nüüd oma võrgustikku ja võimalusi veelgi. Tänapäeva ettevõtetel puuduvad piltlikult öeldes piirid ja sellise lähenemise on omaks võtnud ka Tera meeskond,» lisas Pär Nuder.

Mis ettevõte on Tera Ventrures?

Tera Ventures on Eesti riskikapitaliettevõte, mis investeerib varajases staadiumis sündinud globaalsetesse digitaalsetesse idufirmadesse. Praegu investeerib ta oma 45 miljoni eurosest teisest fondist. Tera Venturesi koduturg on Eesti, kuid investeeritakse ka Taani, Rootsi, Soome, Lätti, Leetu, Poola ja Tšehhi.

Ettevõtte kontorid paiknevad Tallinnas, Londonis, Amsterdamis ja Helsingis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles