Tarbijakaitse näeb Novatoursi reiside lisamaksus mitmeid küsitavusi

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Novatoursi reklaam Tallinna lennujaamas.
Novatoursi reklaam Tallinna lennujaamas. Foto: Mihkel Maripuu

Reisikorraldaja Novatours teatas eile kütuse hinnatõusu tõttu lisamaksu kehtestamisest reisipakettidele. Tarbijakaitse toob välja sellise tasu kehtestamisel mitmeid piiranguid ja uurib reisikorraldajalt täpsemaid tingimusi.

Novatours teatas eile kütuse hinnatõusu kaitse teenustasu lisamisest oma reisidele, lubades sellega tagada, et sel aastal Baltimaadest väljuvate reiside hinnad kütuse kallinemise tõttu ei tõuse. Tasu suurus on reisija kohta 11 eurot ja 50 senti.

«Reisitasu muutmist reguleerib võlaõigusseadus ja selleks, et reisikorraldaja saaks pärast pakettreisilepingu sõlmimist kütusehinna kallinemise tõttu reisitasu suurendada, peab selline võimalus koos reisitasu uue suuruse arvutamise korraga olema lepinguga või lepingu osaks olevate tüüptingimustega ette nähtud,» ütles TTJA ettevõtluse osakonna jurist-valdkonnajuht Merli Siitan.

Tasu alandamiseks peab olema võimalus

Lisaks reisitasu suurendamisele peab olema ette nähtud ka samaväärne reisitasu alandamise võimalus. Samuti on seadusega reguleeritud see, kuidas ja millal peab reisikorraldaja reisijat reisitasu suurendamisest teavitama.

«Reisijat tuleb teavitada reisitasu suurendamisest püsival andmekandjal, näiteks e-kirja teel, ning teavituses peavad selgelt ja arusaadavalt sisalduma reisitasu tõusu põhjendused ja arvutused. Reisija teavitamine peab toimuma hiljemalt 20 päeva enne reisi algust,» rääkis Siitan.

Viimasel hetkel reisitasu suurendada ei saa

See tähendab, et kui pakettreisini on jäänud vähem kui 20 päeva, siis reisitasu suurendada ei saa. Ühtlasi on reguleeritud ka see, et juhul, kui reisitasu tõus on suurem kui 8%, siis on reisijal õigus valida, kas muudatustega nõustuda või pakettreisilepingust taganeda. Kui reisija valib lepingu lõpetamise, peab reisikorraldaja maksma tagasi kõik pakettreisi eest tehtud maksed.

Novatoursi teatel kehtib kütuse hinnatõusu kaitse teenustasu kehtib nii uutele kui ka varem ostetud reisibroneeringutele.

Tarbijakaitse pärib Novatoursilt aru

«Olukorras, kus reisikorraldaja lepinguga või tüüptingimustega reisitasu suurendamise võimalust ette nähtud ei ole, reisitasu suurendada ei saa,» kinnitas Siitan. «Sama kehtib ka olukorras, kus reisikorraldajaga lepitakse eraldi kokku, et antud tingimus ei kohaldu.»

Novatoursi kinnitusel näeb nende reisileping ette õigust suurendada reisimaksumust ja kliendi õigust sellega mittenõustumisel lepingust taganeda.

Kuna Novatoursi edastatud infost ei ole võimalik täpselt aru saada, kuidas  teenustasu rakendatakse, pöördub TTJA nende asjaolude väljaselgitamiseks reisikorraldaja poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles