Soome: Sanktsioonid tabavad kaubandust rängemalt kui Nõukogude Liidu kokkuvarisemine (2)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Puiduveoks kasutatavad tühjad vagunid seisavad Imatra raudteerööbastel, kuna Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse on puidu import Venemaalt Soome peatunud.
Puiduveoks kasutatavad tühjad vagunid seisavad Imatra raudteerööbastel, kuna Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse on puidu import Venemaalt Soome peatunud. Foto: Stringer

Euroopa Liidu sanktsioonide esialgne mõju Moskva vastu pärast selle sissetungi Ukrainasse on toonud kaasa suurema languse Soome ja Venemaa vahelises kaubavahetuses kui Nõukogude Liidu kokkuvarisemise ajal 1991. aastal, teatas Soome toll kolmapäeval.

Soome toll registreeris viimase kahe nädala jooksul nii impordi Venemaalt kui ka ekspordi Venemaale umbes 60-protsendilise vähenemise võrreldes kahe eelneva nädalaga enne ELi sanktsioonide kehtestamist, ütles Soome tolliameti statistikadirektor Olli-Pekka Penttila intervjuus Reutersile.

«1990ndatel ei olnud sanktsioone, maksetehingud toimisid ja maineriske (ettevõtete jaoks - Reuters) ei olnud. Nüüd on kõik need kolm reaalsus ja see tähendab, et mõju on kindlasti suurem kui 1990ndatel,» ütles Penttila.

Tema sõnul avaldasid finantssanktsioonid suuremat mõju kui ekspordisanktsioonid, kusjuures suurim mõju tuleneb maineriskidest, kuna lääne ettevõtted tõmbuvad vabatahtlikult Venemaalt tagasi, et vältida klientide poolseid etteheiteid.

Suurim langus on toimunud sanktsioonide alla kuuluvate kaupade, näiteks masinate, seadmete ja kodumasinate puhul, kuid ka teoreetiliselt mõjutamata kaupade, sealhulgas paberi, papi ja energeetikatoodete kaubavahetus on samuti vähenenud, näitasid andmed.

Suurim mõju Venemaalt pärit impordile on tingitud vabatahtlikest otsustest. Soome rafineerija Neste on näiteks asendanud osa Venemaalt imporditud toornaftast Norra naftaga.

Soome metsakontsernid UPM ja Stora Enso on lõpetanud Venemaa puidu ostmise, kuna rahvusvahelised sertifitseerijad märgistasid selle «konfliktipuiduks». Eelmisel aastal importis Soome metsatööstus Venemaalt umbes 9 miljonit kuupmeetrit puitu ehk umbes 10 protsenti oma aastasest tarbimisest, selgus Soome loodusvarade instituudi andmetest.

ELi sanktsioonid raua ja terase impordi vastu avaldavad samuti mõju, kuid need jõustusid alles eelmisel nädalal, mis tähendab, et nende täielik ulatus ei ole veel andmetes kajastunud.

Kauplemismahud tõenäoliselt jätkavad vähenemist, kuna pikaajaliste lepingute alusel jätkuv Venemaa import on lõpule jõudmas. Lisaks sellele võib EL lisada veel sanktsioone, kui sõda venib.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles