Zelenskõi kutsus Prantsuse firmasid Venemaalt lahkuma

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus kolmapäeval pöördumises Prantsusmaa parlamendile Prantsuse firmasid, seal hulgas autotootjat Renault'd ja supermarketite gruppi Auchan, lahkuma Venemaalt.

 

«Prantsuse ettevõtted peavad lahkuma Vene turult,» ütles Zelenskõi 15-minutilises videopöördumises, milles ta ilmus oma juba harjumuspäraseks saanud rohelise t-särgiga. «Renault, Auchan, Leroy Merlin ja teised peavad lõpetama Vene sõjamasina sponsoreerimise.»

Prantsuse seadusandjad tervitasid Ukrainat ja selle suursaadikut Prantsusmaal kolme seisva aplausiga, enne kui Zelenskõi pöördumise juurde jõuti. Ukraina president on viimastel nädalatel esinenud lisaks muudele riikidele ka mitme suurriigi parlamendile, et paluda neilt täiendavat toetust.

Kistes lahti haavu spetsiifiliselt prantslaste jaoks tundlikul teemal, nii nagu ta on teinud teistes riikides nende vastavatele valupunktidele vajutades, ütles Ukraina liider, et hävitatud linnad nagu Mariupol «toovad vaimusilma Verduni varemed nagu võib näha Esimese maailmasõja fotodel, mida kõik on näinud».

«Vene armee ei tee vahet sihtmärkide vahel. Nad hävitavad elurajoone, haiglaid, koole, ülikoole,» sõnas Zelenskõi. «Nad ei arvesta sõjakuritegude kontseptsioonidega.»

Erinevalt teiste riikide parlamentidele tehtud pöördumistest ei kutsunud Zelenskõi relvi tarnima, vaid oli pigem oma peamise rünnakuinnu rakendanud Prantsuse firmade materdamise vankri ette, võttes sihikule Venemaal jätkuvalt tegutsevad ettevõtted ning ka inimesed, kes «matavad oma pea liiva alla, püüdes leida raha Venemaalt».

Osaliselt riigi valduses olev Renault peatas tootmise oma Moskva lähistel paiknevates tehastes veebruari lõpus, kui Venemaa tungis oma väega sisse Ukrainasse, kuid on sestsaadik teadete kohaselt hakanud vaikselt tootmist jätkama.

Suured prantsuse jaemüügiketid nagu Auchan, Leroy Merlin ja sporditarvete grupp Decathlon ei ole Venemaa boikotiga kaasa läinud erinevalt muudest Lääne hiidudest nagu näiteks McDonald's ja Coca-Cola.

Prantsuse energiahiid TotalEnergies, mis varasemalt oli tuntud kui Total, teatas, et jätkab Vene maagaasi ostmist, ent lõpetab Vene nafta ja naftatoodete ostmise selle aasta lõpuks.

«Ma tean, millega asendada (Vene) naftat ja diiselkütust,» ütles ettevõtte tegevjuht Patrick Pouyanne raadiojaamale RTL kolmapäeval. «Aga gaasi puhul ma ei tea, kuidas seda teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles