Lääne-Ukraina leevendab sõjaaja alkoholikeeldu, Lviv jätkab karskelt

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Sõja ajal on alkoholi müük Ukrainas keelatud.
Sõja ajal on alkoholi müük Ukrainas keelatud. Foto: Joakim Klementi

Mõni päev pärast seda, kui Venemaa alustas täiemahulist sõda Ukrainas, keelustasid kohalikud võimud igasuguse alkoholimüügi. Kuigi meede tulenes sõjaseisukorrast ja kehtestati üle riigi, jättis see kohalikele võimudele otsustusõiguse, kirjutas Kyiv Independent.

Märtsi alguseks olid kõik suuremad linnad alkohoolsete jookide müügi peatanud. «Me tähistame pärast võitu,» ütles Lvivi linnapea Andri Sadovyi 1. märtsil keeldu kehtestades.

Kuid peaaegu kuu aega pärast sõda on hakatud ranges keelus kahtlema. Alates 16. märtsist hakkasid mitmed Ukraina piirkonnad lubama õlle müüki. 19. märtsil teatas Lvivi oblasti kuberner Maxim Kozitski, et kogu alkoholi müük on taas lubatud ajavahemikus 10.00-21.00. Ometi oli piirkonna pealinna Lvivi elanikel vähe aega leevendust nautida.

Me tähistame pärast võitu.

Andriy Sadovyi, Lvivi linnapea

Tunnike pärast teadet ütles Lvivi linnapea selgelt: «Lvivi seisukoht jääb muutumatuks. Alkoholi müük on keelatud.»

Piirkonna pealinnast sai ainuke suurlinn kogu Lääne-Ukrainas, mis hoidis õllesõprade uksed suletuna. Eesliinil olevad linnad, nagu Kiiev ja Harkiv, aga ka Odessa, säilitasid piirangud, kuid mõned läänepoolsed linnad, mis olid Vene vägedest kaugel, tühistasid keelu. Alates 21. märtsist lubasid läänepoolsed oblastid – Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivsk, Volõn, Rivne, Zakarpattia, Tšernivtsi ja Hmelnõtsk õlle, siidri ja veini müüki.

Lvivi elanikele lõppes pidu aga samal päeval, kui linnapea Sadovyi teatas, et Lviv jääb alkokeelu juurde. Juriidiliselt ei pruugi Sadovyil olla selleks volitusi, kuid sõjaseisukorra seaduse kohaselt teevad alkoholimüügi otsused kohalikud «sõjaaegsed administratsioonid». Lvivis juhib sellist administratsiooni kuberner Kozitski. Kozitski ütles, et kohalike kogukondade juhid võivad soovi korral keeldu karmistada – ja seda Sadovyi tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles