Putin käskis «ebasõbralikel» riikidel tasuda gaasi eest ainult rublades (9)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa president Vladimir Putin Kremlis videokohtumisel valitsuse esindajatega.
Venemaa president Vladimir Putin Kremlis videokohtumisel valitsuse esindajatega. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin ütles kohtumisel valitsusliikmetega, et «ebasõbralikud» riigid peavad maksma Vene maagaasi eest rublades.

Putini sõnul kriipsutas Lääs Venemaa varade külmutamisega välismaal läbi usalduse nende valuutade vastu, kirjutas uudisteportaal Meduza.

«Nii Ameerika Ühendriigid kui ka EL teatasid põhimõtteliselt oma kohustuste rikkumisest Venemaa ees. <...> Sellega seoses ei ole meil mõtet tarnida oma kaupu Euroopa Liitu, USA-sse ja saada tasu dollarites, eurodes ja mitmetes muudes valuutades,» ütles Putin

Vene gaasi ostjad peavad ostma rublasid Venemaa siseturult. Putin andis keskpangale ülesandeks määrata selliste tehingute kord nädala jooksul.

Samas märkis president, et Venemaa jätkab maagaasi tarnimist vastavalt varasemates lepingutes fikseeritud mahtudele, hindadele ja hinnakujunduspõhimõtetele.

Üks Ukraina sissetungi tõttu Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonimeetmetest oli välismaal hoitavate Venemaa kulla- ja valuutareservide külmutamine. Selle tõttu on Venemaa kaotanud ligi poole oma varudest.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles