Analüütikud: ELi liitumine Venemaa energiaembargoga oleks sõja pöördepunkt (6)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Greenpeace'i aktivistid Saksamaal Schwedti rafineerimistehase juurde viivat raudteed blokeerimas.
Greenpeace'i aktivistid Saksamaal Schwedti rafineerimistehase juurde viivat raudteed blokeerimas. Foto: Scanpix/ Patrick Pleul/ AP

Kui Euroopa Liit Venemaalt naftat ja gaasi ei ostaks, oleks see sõjas pöördepunkt, tõdevad Danske Marketsi analüütikud.

Venemaa energiakandjate embargo tähendaks, et Venemaa juurdepääs välisvaluutale (v.a Hiina jüaan), oleks väga tõsiselt häiritud. Välismaksete kokkukukkumine paneks juba eelmisel aastal pandeemia tõttu puudujääki kukkunud eelarve tõsise surve alla. Ja kui enne sõda oodati, et eelarve saab tänavu tasakaalu, siis pilt muutuks dramaatiliselt, kui energia eksport Euroopa Liitu ära langeks.

Sellise stsenaariumi korral tuleks puudujääki laenuga katta. Kuna välisinvestoreid ei ole, siis tõenäoliselt oleks keskpank sunnitud puudujäägi finantseerimisel aktiivse rolli haarama ning inflatsioonispiraal väljuks kontrolli alt. See omakorda mõjutaks tarbijate ostujõudu, sisenõudlust ning majanduskasvu. Ja mis veelgi olulisem, selline otsus vähendaks valitsuse suutlikkust riigisektorile maksta, nende seas ka sõjaväelased ning politsei. Makseid ning palku saaks tasuda rublades, kuid inflatsioon sööks palkade ostuvõime.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles