Võõrtööjõule keskmise palga maksmise nõuet kaotava seaduse arutamine jäi pooleli (2)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Riigikogu istung.
Riigikogu istung. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Riigikogu arutas tänasel istungil kolmandatest riikidest pärit inimestele töö- ja õpirändeks paindlikumate tingimuste kehtestamist, mis muu hulgas lihtsustaks Ukraina sõjapõgenike kaasamist tööturule. Muuhulgas tähendaks eelnõu vastuvõtmine senisest keskmise palga nõudest loobumist ja erinevaid muid sisserännet lihtsustavaid muudatusi. 

Valitsuse algatatud välismaalaste seaduse ja välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse muutmise seaduse eelnõu (241 SE) menetlus jäi istungi tööaja lõppemise tõttu pooleli ja jätkub homsel istungil kell 14.

Eelnõu on välja töötatud selleks, et tagada nende välismaalaste Eestis viibimine ja Eestisse õppima ning elama asumine, kes panustavad Eesti arengusse ja kelle siinviibimine on kooskõlas avalike huvidega ning Eesti tööjõuturu vajadustega. Samuti peaks see tõhustama võimalusi kontrollida välismaalaste töötamise tingimuste täitmist.

Eelnõu eesmärk on korrastada välismaalaste Eestis töötamise regulatsiooni ja välismaalaste Eestis viibimise, õppimise ja elama asumise tingimusi, arvestades pidevas muutumises olevat keskkonda ja sellest tulenevalt uusi vajadusi ning pidades silmas ka erinevates riiklikes arengukavades toodud eesmärke.

Eesti sisserändepoliitika eesmärk on ühelt poolt soodustada nende välismaalaste Eestisse elama asumist, kes annavad kogu ühiskonnale suuremat lisandväärtust, ja teiselt poolt hoida ära elamislubade ja viisade väärkasutust ning ebaseaduslikku sisserännet, et tagada turvalisus, avalik kord ja riigi julgeolek.

Esitatud muudatusettepanekud näevad lisaks sõjapõgenikke puudutavatele küsimustele ette seni kehtinud keskmise palga nõudest loobumist kolmandate riikide kodanikele ning eraldi iduettevõtte kategooria toomist seadusandlusesse, millele ei kehtiks keskmise palga nõue. Lisaks on ette nähtud mitmeid teisi muudatusi, mis soodustavad rännet kolmandatest riikidest.

Ettevõtjad poolt, EKRE ja Isamaa vastu 

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda tegi eelmisel nädalal riigikogule ettepaneku võimalikult kiiresti vastu võtta Ukraina sõjapõgenikega seotud muudatusettepanekud välismaalaste seaduses. Eelnõud on teravalt kritiseerinud aga Isamaa, kelle hinnangul kuritarvitab koalitsioon sõjaolukorda Ukrainas ning soovib välismaalaste seaduste muudatustega lammutada senised Eesti rändepoliitika põhimõtted.

Samuti võttis täna eelnõu vastu sõna EKRE, kes kavatseb kasutada "kõiki parlamentaarse demokraatia vahendeid", et takistada seadusemuudatuste vastuvõtmist, kuna nende hinnangul ei puuduta need Ukraina sõjapõgenikke, vaid soodustavad odavööjõu sisserännet kolmandatest riikidest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles